Från klockan två i eftermiddag kan det bli strejk i hotell- och restaurangbranschen. Foto: Richard Drew/Scanpix.

Hotell- och restaurangstrejk rycker närmare

1:31 min

Det kan bli så att drygt tusen hotell- och restauranganställda i Stockholm, Göteborg och Malmö går ut i strejk i eftermiddag. Medlarnas sista bud nobbades av Hotell- och restaurangfacket i går kväll. Strejken bryter ut klockan 14 i dag om inte parterna kommer överens.

Göran Larsson är anställd på ett Stockholmshotell som hotas av strejk. Han är pessimistisk.

– Känslan är att det blir strejk, säger han.

Vad tänker ni som jobbar här om det?

– I ärlighetens namn tror jag inte att någon vill strejka, men det bud vi fått är för dåligt.

Göran Larsson är en av 1080 hotell- och restauranganställda som tas ut i strejk i dag klockan 14 om inte parterna kommer överens. I går lade medlarna ett avtalsbud som visserligen accepterades av arbetsgivarsidan, men facket sade nej.

Huvudproblemet är minimilönerna. Facket vill ha drygt 600 kronor per månad i höjda minimilöner medan arbetsgivarorganisationen Visita bara kan tänka sig att gå med på 80 procent av ökningen.

Ella Niia, förbundsordförande på Hotell- och restaurangfacket, ser inte att en lösning är nära.

– Om vi inte kan gå med på annat än ett avtal som ger 100 procent och arbetsgivarna låser sig vid 80 är det väldigt låsta positioner. Utifrån den utgångspunkten kan man inte säga annat än att vi står långt ifrån varandra, säger Niia.

Även arbetsgivarsidan är pessimistisk. Företagarorganisationen Visitas vd Eva Östling Ollén tror att det blir svårt att komma överens med facket.

– Vi har sträckt oss oerhört långt och vi har accepterat förändringar längs vägen. Så att det känns mycket besvärligt. Mycket besvärligt, säger Östling Ollén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista