”Hoppas Iran kan medverka till lösning i Syrien”

1:57 min

Det alltmer dramatiska läget i Syrien diskuterades i går kväll av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, vid ett möte bakom stängda dörrar. Efter mötet varnade generalsekreterare Ban Ki Moon för att Syrien är på väg in i regelrätt inbördeskrig.

Det finns inga tecken på att Syriens regering tänker lyda FN:s fredsplan, sa en uppenbart frustrerad Ban Ki Moon efter ett flera timmar långt möte  i FN:s säkerhetsråd.

– Risken för ett fullskaligt inbördeskrig i Syrien är överhängande, sa FN-chefen, och regimen i Damaskus verkar oberörd av omvärldens fördömanden.

Vid mötet i FN-skrapan framträdde också huvudarkitekten bakom fredsplanen, FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan. Han möttes av en skur av kritiska frågor från journalister efter mötet.

Fredsplanen är inte död, svarade Annan, men det behövs betydligt hårdare press från säkerhetsrådet, för att få Assad-regimen att samarbeta.

Annan uppmanade säkerhetsrådet att agera snabbt, och han sa också att länderna i regionen kring Syrien borde delta aktivt i en lösning.

– Jag hoppas att Iran kan medverka till en lösning, sa Kofi Annan. Ett förslag som genast avfärdas av USA.

– Iran stödjer den syriska regimen. Iran är en del av problemet, inte lösningen, sa USA:s FN-ambassadör Susan Rice.

Och kommentarerna efter FN-mötet speglar återigen hur hårt låsta positionerna är i säkerhetsrådet. Både Ryssland och Kina upprepade att man inte kommer att godkänna några förslag om militärt ingripande i Syrien.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista