Bara i Wroclaw har man byggt en ny stadion, ny flygplatsterminar och från grunden renoverat stadens berömda järnvägsstation. Foto: Petr David Josek/Scanpix.

Fotbolls-EM är en chans för Polen att skina

2:32 min

I dag inleds fotbolls-EM i Polen och Ukraina. De två första matcherna spelas i kväll i de polska städerna Warszawa och Wroclaw och till skillnad från i Ukraina har förberedelserna för turneringen gått utan större politiska bekymmer. Många polacker hoppas nu att EM ska gör att Europa lär känna landet bättre.

– Det här är väldigt bra reklam för oss, folk kommer hit för första gången och ser vår stad, det ska bli väldigt roligt, säger Monika i de centrala delarna av Wroclaw.

Stadens vackra medeltida centrum är belägrat av avstängningar och inhägnader för det som kallas för ”fan zones”, där polska, tjeckiska, ryska och grekiska supportrar ska samsas och festa under EM.

Polen har gjort enorma investeringar i arenor och infrastruktur inför EM. Motsvarande 200 miljarder kronor har kalaset kostat bara i Polen. En tredjedel har betalats med EU-medel.

Bara i Wroclaw har man byggt en ny stadion, ny flygplatsterminar och från grunden renoverat stadens berömda järnvägsstation.

– Äntligen får vi nya vägar och järnvägar, säger Monika med sådant eftertryck att hennes arbetskamrater skrattar gott. Det är okej att spendera så mycket pengar, när det går till sånt är de överens om.

Och det är svårt att hitta någon som är direkt negativ till EM här. Arrangörsskapet har gjort att flera nödvändiga infrastrukturinvesteringar påskyndats rejält, även om inte allt blivit klart i tid.

Bland annat är motorvägarna mellan Berlin och Warszawa och österut mot den ukrainska gränsen inte klara och på tågstationen i Wroclaw kämpar man med de sista måleriarbetena för att få allt på plats.

– Jag tror det här är en stor chans för oss, för Polen är fortfarande i stora delar av Europa ett okänt land, säger ekonomijournalisten  Cecary Kowanda på nyhetsmagasinet Polityka i Warszawa.

Han ser det också som en fördel att Polen inte arrangerar EM ensamt.

– Nu har vi bara behövt bygga fyra nya stadion och inte åtta som man gjorde till exempel i Portugal 2004 och sedan fick problem, säger han.

Den polska ekonomin har gått bättre än många andra europeiska under skuldkrisen. Och investeringarna inför EM är en av delförklaringarna.

Men det finns en oro i landet för att EM ska kantas av supporterbråk och rasism, något som inte är ovanligt i polsk fotboll. Och Maciej Skroban på stadens Wroclaws särskilda EM-kontor tycker att pressen på Polen och Ukraina som arrangörsland att göra det bra är större än på tidigare arrangörer.

– Men mest lägger vi polacker pressen på oss själva. Vi vill verkligen visa Europa och världen att vi klarar detta, säger Maciej Skroban.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista