1 av 2
Breiviks mor tog tidigare i veckan tillbaka sitt samtycke till att fria Näss från tystnadsplikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.
2 av 2
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Breiviks barnpsykiatriker vittnar inte

Den barnpsykiatriker som undersökte Breivik som fyraåring kommer inte att vittna under rättegången. Det beslutade Oslo tingsrätt i dag och hänvisade till tystnadsplikten.

Massmördaren Anders Behring Breiviks psyke står i fokus när rättegången mot honom i dag fortsätter i Oslo tingsrätt.

Experter på psykiatri ska höras och på morgonen beslöt rätten att psykiatrikern Per Olav Näss, som undersökte Breivik när denne var fyra år, inte kan undantas från sin tystnadsplikt.

Rätten anser inte att vittnesmålets värde väger tyngre än tysnadsplikten.

I sin utredning av Breivik som barn kom Näss fram till att det fanns risk för en skev personlighetsutveckling och att det bästa för barnet vore att inte bo hos sin mamma.

Bakgrunden till utredningen var att Breiviks mor sökte hjälp eftersom hon upplevde ansvaret för sonen som alltför tungt.

Breiviks mor tog tidigare i veckan tillbaka sitt samtycke till att fria Näss från tystnadsplikten.

Dagens förhandlingar inleddes istället med att professor Ulrik Fredrik Malt från Rikshospitalet förklarar varför de två rapporterna om Breiviks psykiska hälsa har kommit fram till olika slutsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista