Svensk bland turisterna på försvunnen helikopter

En helikopter med 14 personer ombord försvann under natten till fredag, svensk tid, i trakten kring Cusco i södra Peru. UD bekräftar att en svensk man är en av de saknade.

Helikoptern startade sent på onsdagskvällen från staden Mazuco för att flyga över Anderna till turistcentret Cusco men nådde aldrig sitt mål. Räddningspersonal hade på fredagsmorgonen fortfarande inte nått det djungelområde där man tror att helikoptern kan finnas.

De peruanska myndigheterna hoppades att helikoptern hade lyckats nödlanda i det ensliga Hualla Hualla-området på 4 700 meters höjd. Men en räddningshelikopter som flög över området kunde på grund av en snöstorm inte se någonting på marken och tvingades vända tillbaka till Cusco.

Samtidigt gav sig två polisgrupper iväg landvägen mot Ocongate och Marcapata, som ligger nära den plats där man tror att helikoptern försvann.

De 14 personerna ombord uppges vara två peruanska piloter, en svensk man, en tjeck, en holländare, en peruan och åtta sydkoreaner, sa en talesman för företaget som ansvarade för flygningen.

Inrikesdepartementet har dementerat rykten om att passagerarna hittats döda.

– Försök har gjorts att nå dem via deras mobiltelefoner, men samtalen har inte besvarats, sa departementet i ett uttalande.

Lokala medier uppgav att passagerarna var turister, som troligen var på väg till inkastaden Machu Picchu högt uppe i bergen i Cuscoregionen.

Enligt den lokala polischefen är väderförhållandena mycket svåra. Det har snöat 30 centimeter och låga molnen gör sikten mycket dålig.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".