Protest mot rysk demonstrationslag

1:16 min

Den ryska presidentens råd för mänskliga rättigheter riktar nu skarp kritik mot lagförslaget som kommer att försvåra demonstrationer i landet. Lagförslaget, som man menar strider mot grundlagen, väntar nu bara på president Putins underskrift för att träda i kraft.

En upprörd Sergej Mironov, ledare för partiet Rättvisa Ryssland, uppmanade sent i tisdags kväll sina partimedlemmar att lämna duman i protest mot den lag som just antagits och som ledde till en maratondebatt det ryska parlamentet inte sett på 20 år.

Nu återstår bara presidentens godkännande och skriver Vladimir Putin på kan den som i framtiden går ut och demonstrerar i Ryssland få betala dyrt.

Böterna för brott mot demonstrationsbestämmelserna höjs kraftigt med en maxbot på runt 220 000 kronor. Grunderna till att få betala böter har blivit fler, till exempel kan det bli straffbart att samla en stor grupp människor på en och samma plats - om det stör den allmänna ordningen.

Den ryska oppositionen och människorättsförsvarare är starkt kritiska och i går anslöt sig även presidentens eget råd för mänskliga rättigheter till kritikerna. Rådet anser att lagen i praktiken kriminaliserar den i grundlagen fastlagda rätten till fredliga sammankomster.

Rådet har funnits i någon form sedan 1990-talet men har ett begränsat inflytande. Efter det fuskkantade parlamentsvalet i december krävde man att ordföranden för valkommissionen skulle gå - men utan resultat. Inför Vladimir Putins installation som president valde också flera medlemmar att lämna rådet.

Demonstrationslagens försvarare har hänvisat till att olagliga demonstrationer även i många andra europeiska länder både kan ge böter och fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista