Några kvinnor i slöjor väntar på vård på ett sjukhus i Timbuktu. Bilden är från 1 maj. Foto: Scanpix.

Oklart läge i norra Mali efter tuaregernas uppror

"Nomadfolket har behandlats orättvist sedan 1960"
2:16 min

Läget i norra Mali är mycket förvirrat sedan tuareger utropat en egen stat, Azawad. För två veckor sedan rapporterades att sekulära och islamistiska tuaregrebeller enats om att införa sharialagar. Men det stämmer inte alls, enligt Nina Walet, som är en del av det politiska toppskiktet i rebellgruppen MNLA.

– De vill införa sharia i hela Azawad, som utgör cirka två tredjedelar av Mali, men det accepterar inte vi i MNLA, säger Nina Walet.

"De", som hon pratar om, är tuareggruppen Ansar Dine, som till skillnad från MNLA har en islamistisk agenda och tros ha band till al-Qaida.

Medan MNLA har sitt starkaste fäste i regionen Kidal, tycks det vara Ansar Dine som nu styr i ökenstaden Timbuktu. Dit vallfärdade västerlänningar innan det senaste tuaregupproret startade i januari i år. Nu finns där inga turister, inte en enda vit, säger tuaregen Ag Assa på telefon från Timbuktu.

– Ansar Dines män tvingar kvinnor att bära slöja så att bara ögonen syns och rökning har blivit förbjudet. Den som säljer cigaretter blir slagen.

Studenten Ag Assa berättar om alla problem som följt i det senaste tuaregupprorets spår; brist på lag och ordning och på mat, hundratusentals människor som flytt till grannländerna, och påtvingade sharialagar.

Han och många med honom föredrar att tillhöra staten Mali, säger han.

Varför är det så viktigt med en egen stat?

– För att sedan Malis självständighet 1960 har nomadfolket tuaregerna blivit orättvist behandlade av centralregeringen i Bamako och tvingats leva marginaliserade, svarar Nina Walet, som är en del av tuareggruppen MNLA:s politiska toppskikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".