Spaniens kreditbetyg sänkt

Två nivåer från skräpstatus
1:00 min

Spanien fick i går kväll sitt långfristiga kreditbetyg kraftigt sänkt av kreditvärderingsinstitutet Fitch. Dessutom gavs Spaniens betyg negativa utsikter. Fitch menar att Spanien kan behöva betydligt mer kapital än vad som tidigare har sagts för att rädda sitt banksystem ur krisen.

Det var en oerhört mörk bild av spansk ekonomi som Fitch gav i samband med att landets kreditbetyg nedgraderades tre snäpp. Sänkningen innebär att Spanien bara befinner sig två nivåer från skräpstatus på kapitalmarknaden.

Fitch skriver i sin rapport att Spanien kommer att behöva minst 60 miljarder euro för att återkapitalisera landets banker i kris. En siffra som överstiger tidigare beräkningar.

På måndag väntas IMF presentera sina siffror och ytterligare två oberoende utredningar av hur mycket kapital det behövs för att rädda spanska banker kommer inom kort.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har sagt att han tänker vänta in dessa rapporter innan han fattar något beslut om hur krisen ska övervinnas. Än så länge har Spanien valt att inte vända sig till EU för nödlån, men med ett sjunkande kreditbetyg blir situationen allt svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".