Finansminister Anders Borg vill stoppa aggressiv skatteplanering. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Borg stänger för skatteparadis

2:00 min

Finansminister Anders Borg har presenterat det slutgiltiga förslag som ska hindra skatteplanering med hjälp av ränteutgifter. Enligt Borg stängs nu möjligheten att utnyttja skatteparadis och aggressiva skatteupplägg.

Regeringen lägger i dag sitt förslag att hindra företag från att använda så kallade räntesnurror för att undkomma att betala skatt i Sverige. Förslaget har tidigare kritiserats hårt och får förnyad kritik i dag av arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv.

Men finansminister Anders Borg säger att det är bråttom att stoppa möjligheten för bolag att föra ut pengar till skatteparadis.

– Det är centralt att vi går vidare med förslag för att begränsa aggressiva skatteupplägg. Vi väljer nu ett system där man helt enkelt inte kan göra avdrag som främst är drivna för att undvika beskattning och jag tror det är ett bra system. Sen gör vi en justering och övergår till en vanlig rak avdragsmodell och då har vi ju samma rättssäkerhet som vi har på alla andra områden, säger han.

Regeringen vill stoppa överföring till skatteparadis genom så kallade räntesnurror, det vill säga aggressiv skatteplanering där företag genom ränteupplägg för ut pengar och undviker att betala skatt i Sverige. Anders Borg räknar med drygt sex miljarder i ökade inkomster till staten och vill satsa dessa på sänkt bolagsskatt.

Det tidigare förslag som regeringen kom med i mars har ändrats genom att Skatteverkets möjlighet att granska avdragen i efterhand begränsas. Och ränteavdragen kommer att behandlas precis som andra avdrag. Därmed anser Anders Borg att han lyssnat på kritiken och delvis gått arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv till mötes.

Men Svenskt Näringsliv är fortsatt starkt kritiskt.  Finansministerns nya förslag går stick i stäv mot det regeringen sade senast häromdagen om ett bättre företagsklimat, säger Urban Bäckström som är vd för Svenskt Näringsliv.

– Det är hela upplägget, att man inte specificerar vilka regler som ska gälla. Ta till exempel en fotbollsmatch nu i EM, att reglerna inte är klara i förhand, dem bestämmer domaren i efterhand. Så kan man inte spela fotboll, man kan inte driva företag på det sättet heller, säger Bäckström.

När finansminister Borg lade sitt förra förslag om räntesnurror och skatteparadis kritiserades det hårt av Svenskt Näringsliv för att vara rättsosäkert. Skatteverket fick makten att avgöra vad som var rätt och fel. Det nya förslaget är lika dåligt, anser han.

Finansminister Borg anser att det nya förslaget använder sig av samma regler som i alla andra skatteärenden. Han blandar bort korten, menar Urban Bäckström. Förslaget är fel i grunden.

Detta förslag påverkar investeringsviljan, både hos svenska företag och utländska, anser Bäckström.

– Det grundläggande är att alla andra länder, i vart fall nästan alla andra länder runt omkring oss har genomfört rättssäkra åtgärder på det här området. Varför skulle inte Sverige kunna klara det? Frågar sig Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista