Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ser nu ut att till slut tvingas be om hjälp. Foto/Daniel Ochoa de Olza/Scanpix.

Spansk begäran om hjälp på väg

Läget alltmer ohållbart
1:16 min

Spanien ser inte ut att klara sina ekonomiska problem på egen hand. Flera nyhetsbyråer uppger nu att landet väntas komma med en ansökan om hjälp i helgen.

Spanien ser nu ut att till slut vara tvunget att be om hjälp, trots premiärminister Rajoys envisa förnekande.

Så sent som i går eftermiddag, sade han att han ville invänta en bedömning från Internationella Valutafonden på måndag. Men ränteläget har blivit alltmer ohållbart och Spanien har svårt att få tag på lån till sina underskott. Att kreditvärderingsinstitutet Fitch nedgraderade Spanien tre steg som låntagare i går, har förmodligen fått premiärminister Rajoy mer osäker.

Länge hette det från spansk sida att vi behöver ingen hjälp, men i början av veckan kom det fram att stöd till de skuldtyngda spanska bankerna vore välkommet.

Andra euro-länder och i synnerhet Tyskland avvisade den trevaren. Ett räddningspaket kan endast utgå till Spanien som stat och inte till privata banker, var beskedet. En dragkamp har pågått länge, där den spanska regeringen försökt att hitta modeller, men ingen tycks ha varit hållbar.

Exakt hur Spaniens formella begäran kommer att se ut, som nu nyhetsbyråer rapporterar är på väg, är inte känt. Varken beloppets storlek eller villkoren kring nödlånet. I morgon eftermiddag väntas EU hantera ansökan från Spanien, enligt nyhetsbyråer som Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".