Suddiga videobilder uppges visa två skadade syriska pojkar som ska ha överlevt massakern i Kubeir. Foto: Shaam News Network/Scanpix.

FN-observatörer försöker ta sig in i Kubeir igen

1:44 min

Det är ännu ingen lösning i sikte på blodbadet i Syrien. Efter massakern i Kubeir i förrgår dödades ytterligare 58 människor i går och just nu pågår ett artilleribombardemang mot ett bostadsområde i staden Homs. Det har även rapporterats om en bilbomb i Damaskus vid lunchtid på fredagen.

Det är fredag och FN-observatörerna gör ett nytt försök att ta sig in i Kubeir. Aktivister i Syrien har kallat till demonstrationer efter fredagsbönen under parollen "revolutionärer och köpmän sida vid sida". Det i ett försök att fånga upp den medelklass i Damaskus och Aleppo som hittills inte velat ta ställning mot regimen.

Många av dessa köpmän menar också att Syrien är ett offer i en regional maktkamp. Hassahn i basarkvarteren i Damaskus, till exempel, ser inte den syriska revolten som genuin och folklig, utan säger att det här är ett proxykrig mellan shiamuslimska Iran och sunnimuslimska Saudiarabien.

Saudiarabien och de konservativa gulfstaterna finansierar och beväpnar sunnimuslimska rebeller i Syrien medan Iran stödjer den syriska regimen. Att dra in dem båda för att stoppa blodbadet är nu Kofi Annans senaste förslag.

Iran brukar inte tillfrågas när världssamfundet försöker lösa kriser i Mellanöstern. De viktiga aktörerna litar inte på Iran, men här tycks Kofi Annan ha dragit slutsatsen att det inte går att ta sig ur Syrienkrisen utan att erkänna Irans betydelse som regional makt. USA och Storbritannien sade omedelbart nej till förslaget. Iran är en del av problemet, inte lösningen, sade USA:s FN-ambassadör.

Och för att spela en konstruktiv roll skulle Iran sannolikt ställa som villkor att regimen Bashar al Assad får sitta kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista