Ökad risk att drabbas av arbetsplatsolyckor

1:33 min

Risken att drabbas av allvarliga olycksfall på arbetet har ökat, visar en ny rapport från AFA Försäkring. Anställda inom kvinnodominerade yrken i vård- och omsorgssektorn är mest drabbade.

- Vi ser att männens andel inom industri- och hantverksyrken minskar. Den har tidigare varit väldigt dominerande. Nu gäller att se hur det nya arbetslivet ser ut. Där finns det nya typer av risker, säger Michel Nordmark, som är analyschef vid AFA försäkring som ägs av arbetsmarknadens parter.

Det är män inom byggindustrin de som drabbas mest av allvarliga arbetsplatsolyckor.

I takt med att industrisektorn i samhället minskar har också andelen som drabbas inom vård- och tjänstesektorn blivit större.

Från att minskat under hela 00-talet skedde en kraftig ökning av antalet arbetsskador mellan 2009 och 2010, från drygt 28 000 till drygt 34 000. Även fallskadorna ökade kraftigt under samma period.

De kalla vintrarna med ökad halkrisk kan ha spelat in.

Försäkringsorganisation AFA anser ändå att trendbrottet ska tas på stort allvar.

- Om antalet allvarliga arbetsolyckor ökar tycker jag att man måste ställa sig frågan om hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras. Det är en fråga för både arbetsgivare och arbetstagare om hur man ska undvika den här typen av triviala händelser, säger Michel Nordmark, analyschef vid AFA försäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista