Det statliga ägandet kan bli långvarigt, enligt Riksgäldens Bo Lundgren. Foto: Roger Vikström/Scanpix.

Staten kan ta över Saabs reservdelsbolag

1:41 min

Som det blev känt i dag kan staten, genom Riksgälden, komma att ta över Saab Automobiles reservdelsbolag, Saab Parts, om det inte går att sälja hela bolaget. Och det statliga ägandet kan bli långvarigt.

– Ja, det har från början varit ett tidsperspektiv på sju till åtta år. Därför att det rullar 1,5 miljon bilar som behöver reservdelar. Och det handlar om att ta hem den vinst som reservdelsförsäljningen ger. Och det kommer att ta sin tid. Det är möjligt att vi kan sälja eller att staten kan komma att sälja dessförinnan - men det får vi se, säger riksgäldschefen Bo Lundgren.

När staten löste in Saabs lån på 2,2 miljarder i europeiska investeringsbanken - lovade regeringen att det inte skulle drabba de svenska skattebetalarna.

Och trots konkurs och att Saabs reservdelsbolag nu uppges vara värt betydligt mindre än miljardlånet håller riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren fast vid löftet om att skattebetalarna inte ska stå för notan.

Om nu staten blir en långvarig ägare till Saabs reservdelsbolag så blir det ett statligt bolag som alla andra och tas om hand av näringsdepartementet. För om regeringen skulle försöka sälja det omedelbart skulle det bli en mycket dålig affär, menar Bo Lundgren.

– Vi har ju aldrig räknat med att kunna sälja direkt efter en konkurs. För då blir ju värdena som lägst. Utan vår värdering har ju alltid utgått ifrån att vi ska ta hem de successiva vinsterna efter försäljningen.

Ska staten verkligen driva ett bilreservdelsföretag?

– Nej, men det är en följd av att staten bestämde sig för att ge Saab och Trollhättan och många andra orter en chans. Det var ju det det handlade om. Och i två år har nu de anställda på Saab haft jobb och inkomster och staten och kommunerna fått inkomstskatt till följd av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista