I slutet av maj grep polisen i Moskva aktivister som försökte ordna en prideparad. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix.

Hot och våld får homosexuella att fly Ryssland

1:54 min

Oron är stor bland Sankt Petersburgs homosexuella efter att den så kallade antigaylagen infördes i staden i slutet av mars. Enligt gayaktivister som Ekot pratat med har våldet och hoten ökat. Många homosexuella överväger nu att lämna landet.

Framförallt homosexuella par med barn vänder sig nu till organisationen Vychod, Komma ut, och frågar hur de ska göra för att emigrera, berättar Polina Savtjenko, koordinator på Vychod.

Liknande lagförslag som det i Sankt Petersburg diskuteras i flera ryska städer och även på federal nivå.

I drygt två månader har det i Rysslands andra stad varit förbjudet att sprida propaganda om homosexualitet och pedofili bland minderåriga. Den som bryter mot lagen riskerar böter.

Men kritiker menar att lagtexten är så luddigt formulerad att det är omöjligt att veta vad som är tillåtet och inte. En person har hittills dömts. Han stod utanför guvernörens residens i Sankt Petersburg med ett plakat med budskapet att homosexualitet inte är onormalt.

Enligt Igor Kotjetkov, ordförande för Ryska hbt-nätet, har våldet riktat mot homosexuella ökat i och med lagen.

– Under en tillåten manifestation den 17 maj blev gayaktivister beskjutna med traumatiska vapen, trots att polis var där och bevakade, säger han.

Det finns också uppgifter om arbetsgivare som hotar med lagen gentemot anställda som öppet försvarar sin sexuella läggning.

Lagens upphovsman, Vitalij Milonov från partiet Enade Ryssland, säger att homosexualitet är en synd och att det här är ett svar på det hot man ser från det nyliberala Europa där den traditionella familjen jämställts med andra former av som han säger ”unioner”.

– Man kan se lagen som en brandhämmande damm, till för att förhindra bränder, säger Vitalij Milonov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista