Malawis president Joyce Banda. Arkivfoto: Thoko Chikondi/Scanpix.

Afrikanskt toppmöte blir flyttat

Sudans president al-Bashir skapar osämja i Afrikanska Unionen. Malawi i södra Afrika vägrar bjuda in Bashir, eftersom han är efterlyst av Internationella Brottmålsdomstolen, ICC för krigsbrott.

Gruppens nästa möte som skulle hållits i Malawi kommer nu att flyttas till AU-högkvarteret i Addis Abeba.

-- Regeringen beslutade i dag att den inte är intresserad av de villkor som AU ställer, och vi kommer därför inte vara värdar för mötet, sade Malawis utrikesminister i dag.

Enligt Afrikanska Unionen måste ett värdland bjuda in alla medlemsstater.

Malawis president Joyce Banda gjorde alltså det som flera av hennes afrikanska statschefskollegor hittills har struntat i – att säga nej till besök av Sudan president Al Bashir. Malawi är liksom flera andra afrikanska länder en av ICC:s medlemstater och ska därmed gripa Bashir om han kommer till landet. Det struntade till exempel Bandas föregångare i, när Bashir besökte Malawi i höstas.

Banda sade att hon fruktar de ekonomiska konsekvenser ett besök kan få för Malawi. Hon försöker just nu återställa goda relationer med biståndsgivare och den Internationella valutafonden för att få hjälp med landets skrala ekonomi.

Under den förra presidenten Mutharika, som avled hastigt i en hjärtattack i april, blev relationerna med delar av omvärlden allt sämre, bland annat efter anklagelser om att hans styre blivit auktoritärt och odemokratiskt.

Förutom att tacka nej till Bashir har Banda sedan hon tog över devalverat valutan och sagt att landet ska dra tillbaks förbudet mot homosexualitet, också det ett kontroversiellt förslag för många andra afrikanska ledare. Hon tänker också göra sig av med presidentens jetplan och 60 regeringslimousiner.

Mötet kommer nu istället att flyttas till AU-högkvarteret i Addis Abeba. President Bashirs närvaro är av yttersta vikt, enligt Sudans utrikesminister, eftersom frågan om den sönderfallande relationen mellan Sudan och grannen Sydsudan är en av dem som ska tas upp på mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista