1 av 2
Suddiga videobilder uppges visa två skadade syriska pojkar som ska ha överlevt massakern i Kubeir. Foto: Shaam News Network/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Ny massaker i Syrien

FN-observatörerna kände stank av bränt kött

BBC-reporter: "En förfärande syn"
1:55 min

FN:s observatörer kunde natten till i dag, lördag, lämna en del uppgifter om vad de sett i byn Kubeir i Syrien där en massaker ska ha ägt rum i onsdags. De säger sig inte kunna säga något om hur många som dödades, bland annat därför att det inte kunnat tala med några vittnen i byn, som är helt tömd på människor. Men observatörerna rapporterar att de känst en stark stank av bränt kött, och sett väggar nedstänkta med blod.

Observatörerna hindrades i går från att nå byn, de till och med besköts på vägen. En BBC-korrespondent som reser tillsammans med observatörerna berättade dock i går, fredag, på telefon vad han sett.

Det är en förfärande syn, sade BBC:s Paul Danahar på telefon inifrån ett av envåningshusen i byn Kubeir. Han beskrev hur han såg stycken av människokött, en hög med ihoprafsade blodslamsor i ett hörn och en bit av en hjärna som satt fast i en bordsduk.

Det finns inga tecken på liv här i byn, sade han, utanför ett utbränt hus med pyrande aska låg en ihjälskjuten åsna. Det ser ut som brända jordens taktik, sade Danahar när han bara tillbringat någon timme i Kubeir.

FN-observatörerna hade inte hittat några döda kroppar och de fick olika uppgifter om vad som hänt. En man sade att pickup-lastbilar kommit och hämtat alla de döda och kört dem därifrån. Och enligt Paul Danahar verkade det som om någon försökt undanröja alla bevis, men sedan givit upp och bara sopat ihop blod och slamsor i ett hörn i ett rum.

Redan i onsdags kväll larmades FN-observatörerna om massakern i Kubeir och bybor vädjade om att de skulle komma snabbt. Första kvällen ansågs det för farligt och morgonen därpå stoppades de i regimens militära vägspärrar. FN-observatörerna är obeväpnade och blir därför ett lätt byte i konflikten, som USAs FN-ambassadör sade.

De har beskjutits, sprängladdningar har exploderat i närheten av deras konvojer och de utsätts nu allt oftare för civilbefolkningens bitterhet – människor som inte kan förstå varför FN inte kan stoppa detta blodbad.

Att det skulle ta nästan två dygn innan något oberoende vittne anlände till platsen för massakern i Kubeir är för många syrier ett mått på hur mycket världen egentligen bryr sig om den syriska civilbefolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".