Hur högt får ett vindkraftverk vara? Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Försvaret anklagas för att sinka vindkraftsbyggen

2:22 min

Vindkraftbolagen anser att Försvarsmakten påverkar etableringen av vindkraftverk negativt. Det gäller inte bara vid militära flygplatser, utan numera även vid civila. Försvaret har börjat skicka information om hur höga vindkraftverken får vara till bolag och myndigheter, ibland med lägre siffror än Luftfartsverket anger.

– Jag tycker att det är olyckligt att de går in i de här områdena som handlar om civila flygplatser, där Försvarsmakten inte är sakägare. De använder alldeles för starkt språk. De säger att ett vindkraftverk inte får överstiga en viss höjd. Det är fel, säger Gunnar Fredriksson, som är vice vd på Svensk vindenergi.

Riskerar det här att påverka energibolagens satsningar på vindkraft?

– Det är klart att det gör. Om det här får genomslag kommer vindkraftföretag naturligtvis inte kunna etablera sig i närheten av flygplatser.

Vindkraftverken snurrar på allt fler platser i landet, men sedan 2010 har Försvaret infört stoppzoner för vindkraftverk vid militära flygplatser. Nu har man alltså dessutom börjat skriva till energibolag och berörda kommuner när verk planeras vid civila flygplatser.

I fall där Luftfartsverket tillåter att verken inklusive markens höjd når 500 meter har exempelvis Försvarsmakten skrivit att "inga objekt får överstiga en totalhöjd på 460 meter", alltså 40 meter lägre än vad verken skulle bli.

Det har fått tillståndsgivande kommuner att tveka, enligt Eolus Vind, som fått anläggningar försenade och fördyrade.

– Vi måste reda upp situationen och förklara för kommunen vad som gäller. Sedan måste vi etablera kontakt med Luftfartsverket och kommunen så att de kan tala sinsemellan och förvissa sig om att det är rätt siffror som vi har lämnat in, och inte de felaktiga som Försvaret har angett, säger Eolus Vinds vd Gunnar Ekberg.

Försvarsmakten har angett den höjd som föremål i dag får sticka upp i inflygningszoner, medan Luftfartsverket med den högre gränsen slår fast den nya inflygningsnivå som kommer att gälla med de godkända vindkraftverken.

Försvarsmakten menar att den skickar informationen som en service till berörda vindkraftsbolag och kommuner, så att de får veta vad som gäller i dag.

Anders Järn, som är chef för Högkvarterets infrastrukturavdelning, tycker inte att Försvaret motverkar vindkraftsetablering eller använder för hårt språkbruk.

– Vi förhåller oss till de regelverk som gäller för dagen, säger Anders Järn vid Försvarsmakten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista