Supportrar laddar inför premiärmatchen Polen-Grekland i fotbolls-EM. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix

Delade känslor inför EM-premiären i kväll

1:45 min

Om en timme är det avspark för fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Över hela Polen förbereder sig fotbollsfansen för matchen, men förhoppningarna går lite isär om hur långt den rödvita värdnationen kan gå.

Polska fotbollssupportrar i huvudstaden sjunger och hoppas inför kvällens EM-premiär på nya Nationalstadion i Warszawa.

Polen möter Grekland i öppningsmatchen i en grupp som också innehåller Ryssland och Tjeckien som spelar mot varandra i staden Wroclaw senare ikväll.

Där kommer många polacker också följa Polens match via enorma tv-skärmar som ställts upp i stadens vackra medeltida centrum.

Men förhoppningarna på egna laget är lite blandade bland wroclawborna som Sveriges Radios Daniel Alling träffar.

– Jag är glad om de vinner en match, säger Monika som står och lunchröker utanför kontoret i centrala stan.

Piotr är lite mer positiv om det rödvita hemmalagets möjligheter.

– Jag hoppas de går vidare från gruppen, men jag förväntar mig inte någon jättesuccé av vårt lag, säger han.

Men det vore onekligen något av succé om Polen gick vidare till kvartsfinal. Förutsättningar finns, hemmalag brukar inte sällan gå långt i stora mästerskap och Polen har hamnat i en förhållandevis lätt grupp och har en tre spelare som under säsongen utvecklats enormt under ligaspel i Tyskland.

– Vi är klart bättre än för fyra år sen, och för ett år sen också, jag håller tummarna, säger Premislav.

Åtminstone några grekiska supportrar har också trots skuldkris och politiskt kaos på hemmaplan kommit till Polen för att heja och sjunger även de förhoppningsfullt. Men att Grekland skulle skrälla som i EM 2004 då landet vann hela EM är det få som tror.

Men i vilket fall som helst, efter mycken debatt, förberedelser och svett och tårar kan EM i Polen och Ukraina äntligen börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista