Justitieminister Beatrice Ask.

EU-medborgare kan få rätt till advokat utomlands

"Många lider i tysthet"
1:47 min

Det ska bli lättare att få tillgång till försvarsadvokat när man är misstänkt för brott i andra EU-länder – det enades EU-ländernas regeringar om idag.

– Jag tycker det här känns så bra, för det är många som rör sig runt om i Europa. Det här att vi ska ha i alla fall en minimistandard känns oerhört bra. Jag är jätteglad, säger justitieminister Beatrice Ask.

En svensk som i dag misstänks för ett brott begånget i till exempel Frankrike eller Belgien kan i dag inte räkna med att självklart få ha med sig en försvarsadvokat när han eller hon kallas till polisförhör.

Enligt Beatrice Ask är det här ett problem i dag, även om ingen vet exakt hur många som drabbas.

– Många lider i tysthet. Man försöker själv ta reda på vad man kan få för hjälp, och på olika sätt försöker man klara ut det hela. Däremot vet vi att det förekommer, det är alldeles uppenbart. Det som är svårigheten i dag är att varje land har sitt eget system, säger Ask.

Enligt dagens överenskommelse i Luxemburg ska det däremot bli gemensamma minimiregler i hela EU, där så gott som alla brottsmisstänkta ska ha rätt till försvarsadvokat redan vid polisförhör.

– Det är ju ändå rätt grundläggande att man, om man är misstänkt för någonting, har rätt att ha försvarare med sig, och ha juristhjälp, säger Ask.

Undantag från rätten till advokat ska gälla för ringa brott med bara böter i straffskalan, till exempel fortkörning. 

Flera länder hade invändningar mot dagens överenskommelse här i Luxemburg, bland annat sa den belgiska justitieministern att de här utökade rättigheterna riskerar att medföra stora kostnader för vissa länder.

Men Beatrice Ask hoppas tvärtom att de kommande förhandlingarna EU-parlamentet ska kunna ge ytterligare något stärkt skydd för enskildas rätt till försvarsadvokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".