Shabir Ahmad och hans marmorfabrik är drabbade av elbristen i Pakistan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Elbrist förvärrar den ekonomiska krisen i Pakistan

2:21 min

I Pakistan förvärras landets ekonomi. Tillväxten väntas under innevarande budgetår bli 3,7 procent, i stället för tillväxtmålet 4,2 procent. Investeringarna faller och inflationen nådde förra månaden över 12 procent. Brist på el är ett huvudproblem.

Shabir Ahmad visar sin elräkning, över 30 000 rupier denna månad, runt 2 300 kronor. Mycket pengar i Pakistan. Ändå har han el bara hälften av dagen.

Shabir Ahmad driver en liten marmorfabrik i Rawalpindi. Han är helt beroende av el för maskinerna som skär de väldiga marmorskivorna till rätt format.

Han berättar hur han fått permittera flera anställda på grund av elkrisen och minskad efterfrågan på hans produkter.

Elen ransoneras över hela Pakistan. En del områden har avbrott bara några timmar om dagen, andra får el bara ett par-tre timmar. Ilskna människor har hållit ibland våldsamma protester i många av Pakistans städer mot elbristen.

Elkrisen har blivit stadigt värre de senaste åren. Ett av skälen är att staten tar mindre betalt för elen än den kostar att producera. Omfattande stöld av el bidrar också, liksom att många inte betalar sina räkningar.

Regeringen har varit oförmögen att driva igenom reformer inom energisektorn, den är främst upptagen med att överleva politiskt. Kritiker säger att regeringen gör sådant som är populärt snarare än ekonomiskt nödvändigt.

Och det är ett av skälen till att regeringen nyligen tillkännagav 100 000 nya jobb i den offentliga sektorn, som många säger redan är överbemannad.

Samtidigt hopar sig molnen över Pakistans ekonomi. Elkrisen drabbar inte minst Pakistans viktiga textilindustri, som ger en stor del av exportintäkterna. Politisk osäkerhet och religiös extremism skadar investeringsviljan, liksom laglöshet i viktiga finanshögkvarteret Karachi. Investeringarna är på den lägsta nivån på decennier, med arbetslöshet och hopplöshet som resultat.

Uppemot en tredjedel av statens budget går till att betala räntor på lån, och så mycket som en tredjedel enligt en del uppskattningar, går till Pakistans väldiga militär, inklusive en växande kärnvapenarsenal. Det blir inte mycket kvar för skolor, sjukvård och utbildning, till exempel.

I sin marmorfabrik sneglar Shabir Ahmad på klockan, som snart visar 14. Då brukar elen komma tillbaka igen, och han får skynda sig att utnyttja energin, till nästa avbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista