1 av 4
Citat av förre Säpochefen Anders Danielsson. Foto: Elin Jönsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Löpsedlar om affärer och brott som Säpo hanterat. Foto: Elin Jönsson/Sveriges Radio
3 av 4
Utställningen om Säpo finns på Polismuseet i Stockholm. Foto: Elin Jönsson/Sveriges Radio.
4 av 4
Susanne Nyman är producent på Polismuseet. Foto: Elin Jönsson/Sveriges Radio.

Nyfikna bjuds på titt in bland Säpos mysterier

1:47 min

Säkerhetspolisen ska nu låta ridån gå upp och berätta om vad deras verksamhet handlar om – egentligen. På lördag öppnar en separat utställning på Polismuseet i Stockholm som handlar om Säkerhetspolisens arbete och om varför de finns.

– Vi vill vara en modern säkerhetstjänst. Det är oerhört viktigt för oss att vi har ett förtroende hos allmänheten, att vi inte uppfattas som några mystiska personer som gör något konstigt, säger Anders Thornberg, tillförordnad chef för Säpo.

– Det är fullständigt naturligt i en demokrati att man har en säkerhetstjänst som skyddar landet mot spionage, terrorism och andra förfärliga brott. Därför vill vi komma ut och sprida vårt budskap.

Att gå genom den här utställningen är att få ett stycke modern historia till livs.

Det handlar om ockupationen av västtyska ambassaden 1975, radioavlyssningen av svenska ambassaden i Moskva, Wennerströms spioneri, Stockholmsbombaren och även Breivik har sin plats här. Men även kungligheter och om livet som livvakt – hur är det? Och hur funkar det egentligen med personskydd?

Finns det inte en poäng med att ni är hemliga?
– Jo, och vi är fortfarande hemliga i de delar som vi behöver vara hemliga, för vi är en professionell tjänst. Vi kan inte avslöja hur vi jobbar och om vilka kontakter vi har och sådant, för då skulle vi underlätta för motståndaren. Det gäller att ha den där balansen, säger Anders Thornberg.

– Men tidigare hade vi kanske en balans där vi var för mycket hemliga. Om vi inte berättar om vår verksamhet finns det många andra människor som tror att de vet vad vi gör och som gärna fyller ut tomrummet och går in och spekulerar. Det försöker vi undvika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista