Norges arbetsminister Hanne Bjurström. Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Tvångsmedling i norsk väktarstrejk

Säkerhetskontrollerna på norska flygplatser fungerar som vanligt igen. Strejken är avblåst.

– Det här är extremt goda nyheter för resenärerna, säger Knut Morten Johansen, informationschef vid SAS Norge.

I en vecka strejkade de norska väktarna. Stundtals har det lett till timslånga köer i säkerhetskontrollerna på grund av begränsad kapacitet.

Vissa SAS-flyg har gått fullsatta i ena riktningen, men tomma i den andra för att de norska säkerhetskontrollanterna inte släppt ombord passagerare. Detta under en vecka då de så kallade fritidsresenärernas resande varit mycket högt.

I helgen skulle säkerhetskontrollerna i Bergen och Trondheim stängas helt.

– När det såg ut att gå mot en kollaps gick arbetsministern in och menade att det var oansvarigt att låta den här strejken fortsätta, säger SAS informationschef Knut Morten Johansen.

Ministern beordrade tvångsmedling mellan parterna och väktarna uppmanades att återgå till arbetet.

Men strejkhotet för flygplatserna är inte helt över då det bara är väktarstrejken som regeringen lagt sig i. Flygplatsernas räddningspersonal kan tas ut i strejk i morgon om ingen överenskommelse nåtts vid midnatt. Enligt Johansen gäller hotet ett mindre antal av de minsta flygplatserna.

Även flygteknikerna kan tas ut i strejk.

Malin Ekmark/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista