Ett längre avtal ska ge högre löner, hoppas Lärarförbundet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Lärarnas löner kan höjas med fyraårigt avtal

1:48 min

Förhandlingarna om ett nytt löneavtal för omkring 200 000 lärare är inne i sitt slutskede. Lärarna kräver att de ska få högre löneökningar än andra. För att nå det målet öppnar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén för ett långt avtal, till skillnad från de ettåriga som blivit standard i årets avtalsrörelse.

– Vi kommer inte att nöja oss med 2,6 procent. Ett längre avtal kan vara ett sätt att säkra att uppvärderingen av lärarna fortsätter under en längre tid, säger Eva-Lis Sirén.

Ettåriga kollektivavtal med löneökningar på 2,6 procent är den norm som cementerats under årets avtalsrörelse. Men lärarna har gått ut hårt och krävt mer än alla andra. En möjlig väg är ett längre avtal.

Enligt uppgifter till Ekot har avtalslängder på fyra år eller mer diskuterats. Lärarnas resonemang går ut på att om de erbjuder arbetsgivarna stabilitet och arbetsfred under en längre tid måste det visa sig i högre löneökningar.

Arbetsgivarparten, Sveriges kommuner och landsting, där Ingela Gardner Sundström är ordförande i förhandlingsdelegationen, välkomnar ett längre avtal.

– Vi är väldigt positiva till det. Får man till stånd längre avtal har man också möjligheter att gemensamt ta tag i viktiga utvecklingsfrågor. Det har vi stort behov av, inte minst på skolans område, säger Ingela Gardner Sundström.

Innebär det också att de kan få mer i lönekuvertet?
– Jag kommenterar inte några detaljer om vad som kan ligga i ett sådant avtal.

Målet är att få till ett nytt läraravtal till midsommar.

Facket Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén hävdar att det finns ett brett stöd för högre lärarlöner.

– Vi ser att allmänheten, bland de politiska partierna och i näringslivet så inser alla att det handlar om en nationell lärarkris. Nu gäller det att få fler att vilja bli och vara lärare. Då krävs det tydligt mer än andra i årets avtalsrörelse, men det krävs också en säkrad fortsättning av uppvärderingen av lärarna – annars blir det ett tomt slag i luften, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista