Arkivbild från 2011 på FN-soldater från Niger som övervakar gatorna i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix.

Sju FN-soldater dödade i Elfenbenskusten

1:54 min

I Elfenbenskusten i Västafrika har sju FN-soldater ur den internationella fredsbevarande styrkan skjutits ihjäl. De sköts i ett bakhåll när de blivit skickade till en orolig region för att skydda lokalbefolkningen där. Enligt FN är det den värsta attacken mot fredsbevarare på flera år.

Det var en liten grupp FN-soldater ute på patrull längs med gränsen till Liberia, dit de just skickats efter rykten om att väpnade grupper var på väg att slå till mot byarna där.

Ingen vet ännu vilka som attackerade dem, men sju soldater dödades när de tycks ha blivit överrumplade i ett bakhåll.

FN-chefen Ban Ki-Moon säger att han blev både ledsen och ursinnig när han fick höra om attacken, och sa att de resterande FN-soldaternas liv också är i fara. Minst 40 soldater är kvar med byborna i området där attacken ägde rum. Andra bybor flyr nu i panik.

Oroligheterna är en rest av de många och grymma inbördeskrigen i regionen. Det är ett år sedan det blev fred i Elfenbenskusten, men gränsen mot Liberia är ett fortsatta välkänt laglöst område.

Både banditgäng och legosoldater från Liberia och kvardröjande ivorianska rebeller efter inbördeskriget gör regionen osäker.

Människorättsorganisationen Human rights watch varnade nu i veckan för de återkommande attackerna in över gränsen, och säger att det är miliser lojala mot den förra presidenten Gbagbo som ligger bakom.

Enligt rapporten finansieras de av personer som är missnöjda med att deras man förlorade inbördeskriget.

Det var efter att den dåvarande presidenten Gbagbo vägrade lämna ifrån sig makten trots att han förlorade valet 2010 som inbördeskriget bröt ut. Minst 3 000 mäniskor dödades i striderna.

Gbagbo sitter nu i Internationella brottmålsdomstolen i Haag, anklagad för krigsbrott.

I veckan greps också en av Gbagbos närmaste män i Togo. Han anklagas av Elfenbenskustens regering för att ha varit inblandad i försök att skapa fortsatt kaos i landet.

Fler FN-soldater är nu på väg mot gränsen till Liberia för att förstärka dem som redan är på plats, och enligt landets försvarsminister inleder armén i nästa vecka en offensiv tillsammans med Liberias armé och FN-styrkorna för att sätta stopp för de väpnade grupperna kring gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista