Tobias Hysén med bollen under landslagets träning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Svenskt EM-spel guld för vadslagningsföretag

1:27 min

Sverige spelar i kväll sin första match i fotbolls-EM, men det är inte bara fotboll som kommer att spelas under EM. Det spelas även för fullt på själva matchresultaten, vilket gör att vadslagningsbolagen ökar sin omsättning rejält.

– Med ett EM blir det som att du får en månad till på säsongen, trots att det bara är ett event och ganska få matcher om jämför med månad då alla ligor i Europa är igång, säger Magnus Silfverberg, vd för Betsson.

Bettingbolagen storsatsar nu med sina blågula reklamkampanjer och olika erbjudanden. De räknar med att allt mer pengar ska strömma in på nätet tack vare fotbolls-EM.

Ett av bolagen tror på 100 procent ökad omsättning i jämförelse mot ett år utan EM. Ett annat räknar med att öka omsättningen med 80 procent från föregående EM då Sverige också var med.

Att Sverige är med i EM innebär att svenskar spelar ännu mer än vanligt – och också lite mer med hjärtat.

Sveriges statliga spelbolag Svenska spel, som enbart har svenska kunder, räknar med 20 miljoner i extra intäkter tack vare att Sverige är med i turneringen.

När spelbolaget Unibet undersökt vilka länder som favorittippats visar det sig att 16 procent av de svenska spelarnas pengar, mot alla odds, satsats på att just Sverige kommer vinna hela EM.

Skulle Sverige mot förmodan vinna EM innebär det att spelbolaget förlorar 60 gånger pengarna.

– Det kommer kosta litegrann, men det är inget vi inte kommer att klara av, säger Jonas Nilsson, PR-ansvarig på Unibet.

Innebär det att ni inte hejar på Sverige då?
– Inte det minsta. Vi vill att Sverige ska gå så långt som möjligt och helst vinna, för det hade blivit roligt för alla inblandade tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista