USA får återigen ett lägre kreditbetyg

USA:s ekonomi får behålla sitt senaste kreditbetyg från kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor's, och har alltså fortfarande betyget A A plus. Utsikterna för den amerikanska ekonomin bedöms dock som "negativa".

De negativa utsikterna innebär enligt Standard and Poor's att man anser att USA:s svårigheter kan komma att förvärras och att det då finns en risk att kreditbetyget sänks under år 2014.

När Standard and Poor's förra sommaren sänkte USA:s kreditbetyg, från det högsta till näst högsta, orsakade det panikartade börsreaktioner över hela världen.

Både USA:s politiska och ekonomiska toppskikt avvisade då Standard and Poor's bedömning av den amerikanska ekonomin som felaktig och okunnig.

Även USA:s president, Barack Obama, uttalade sig på fredagen om tillståndet i den amerikanska ekonomin.

Obama underströk att ekonomin inte alls mår bra, och sa att alldeles för många amerikaner är arbetslösa, och att fastighetsmarkanden fortfarande är alltför svag.

Obama sa också att USA:s ekonomi är på bättrings-vägen, men att världs- ekonomin bromsar in, och att Europa fortsätter att ha problem.

Han sa också att grekerna måste inse att om Grekland väljer att lämna euron, blir det troligtvis ännu sämre

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista