Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

Ökat stöd för Romney – kampanjkassan sväller

1:57 min

I USA ökar stödet för den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Nya siffror visar att Romney nu har gått om president Barack Obama när det gäller att samla in kampanjbidrag.

Pengar spelar en stor roll i amerikanska presidentvalskampanjer, och nu har Mitt Romney tagit den ekonomiska ledningen.

Under maj månad fick Mitt Romney och det republikanska partiet in rekordmycket pengar i kampanjkassan: 76 miljoner dollar.

President Barack Obama och demokraterna samlade under samma period in 60 miljoner dollar.

Det är första gången Romney går om Obama när det gäller kampanjinsamling, en gren där Obama slog alla rekord under förra valrörelsen för fyra år sedan.

Inför höstens amerikanska presidentval tillåts också för första gången en ny form av insamling av pengar genom politiska så kallade superkommittéer, eller Super-pacs, organisationer som har rätt att samla in obegränsat med pengar till stöd för en kandidat. Även där leder Mitt Romney. Hans stödkommittéer har hittills fått in betydligt större belopp än de grupper som står nära Barack Obama.

Uppgifterna om kandidaternas senaste kassainflöde speglar också ett nytt läge i kampanjen.

Med fem månader kvar till presidentvalet är republikanen Mitt Romney på väg uppåt inte bara ekonomiskt, utan också opinionsmässigt.

Den senaste gallup-mätningen visar att stödet för Romney ökat till 45 procent, jämfört med 46 procent för Obama.

Med ökat stöd i ryggen, går Romney  till nya, hårda attacker mot framförallt Obamas ekonomiska politik.

– Obama påstår att det går bra för amerikanska företag. Det visar bara att han helt saknar kontakt med verkligheten, sa Romney vid ett kampanjmöte i Iowa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista