Statsskuldsräntorna i Spanien har nått närmast ohållbara nivåer. Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix.

Finansministermöte om krisen i Spanien

2:08 min

Klockan 16 på lördagseftermiddagen inledde euroländernas finansministrar ett telefonmöte om ett möjligt räddningspaket till Spanien. Det brådskar att få fram nytt kapital till den krisande spanska banksektorn.

En sprucken bostadsbubbla i Spanien har orsakat väldiga förluster för landets banksystem, och osäkerheten kring bankkrisen har pressat upp de spanska statsskuldsräntorna till närmast ohållbar nivå.

I en rapport sent i går kväll sade valutafonden IMF att spanska banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, alltså drygt 350 miljarder kronor, för att nå upp till de nya internationella gränserna för hur mycket pengar banker måste ha i kassan.

För att få marknaden att verkligen tro på en lösning av den spanska bankkrisen behövs antagligen uppemot det dubbla, alltså kapitaltillskott på bortåt 80 miljarder euro, uppger en IMF-källa för nyhetsbyrån AFP.

Trycket är nu hårt på Spanien att begära nödlån från övriga euroländer. Till exempel kom en sådan uppmaning från den tyske centralbankschefen Jens Weidmann i en tidningsintervju i dag. Den mäktige ordföranden för eurogruppen, Jean-Claude Juncker, sade i går i tysk radio det krävs "en snabb lösning" på den spanska bankkrisen.

Men enligt AFP vill spanska regeringen avvakta eftermiddagens finansministermöte innan man kommenterar en möjlig begäran om ett räddningspaket från övriga euroländer.

Den spanska regeringen har de senaste månaderna ihärdigt förnekat behovet av ett fullskaligt räddningspaket. Att begära nödhjälp skulle dels vara svårt för den nationella stoltheten i eurozonens fjärde största ekonomi.

Det finns också en stor oro för att Spanien kan tvingas acceptera ytterligare budgetåtstramningar och internationell övervakning, liknande det som har skett i samband med nödlånen till Grekland, Irland och Portugal.

Nu förs diskussioner om Spanien ska få en slags "räddningspaket light", som enbart fokuserar på nytt kapital till bankerna. Det skulle i så fall kunna innebära mindre omfattande motkrav på Spanien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista