EU:s klimatverktyg går på tomgång

2:01 min

Luften har gått ur EU:s marknad för utsläppsrätter. Priset per ton koldioxid har fallit under 60 kronor, så lågt att många ifrågasätter om kostnaden stimulerar den omställning till förnyelsebar energi som är syftet med systemet.

– Det är en väldigt låg nivå, i synnerhet om man jämför med den koldioxidbeskattning vi har för företag som inte är inne i handelssystemet. Så det är klart att styrverkan för andra aktörer i Sverige, inklusive oss som privatpersoner, blir i någon mån större, säger Lars Hjälmered, moderat ledamot i miljöutskottet.

Tanken med utsläppshandeln är att företag ska tvingas betala mer och mer för de utsläpp de gör – så att de pressas att sänka utsläppen. Men tanken är också att de företag som går fortare fram med en miljöomställning ska tjäna extra på det genom att kunna sälja sina överblivna utsläppsrätter.

De senaste månadernas pris på 60-70 kronor per ton kan jämföras med tidigare års nivåer på runt 150 och ibland över 300 kronor.

– Handelssystemet har näst intill havererat. Nu är priset på att släppa ut så otroligt lågt att det finns nästan inget incitament alls för den europeiska industrin att ta tag i sina utsläpp av växthusgaser och det är extremt allvarligt, säger Vänsterpartiets miljöpolitiske talesperson Jens Holm.

Är det inte så att industrin ändå kommer att ställa om i den omfattningen att man kommer att nå klimatmålen, gå ned 20 procent i utsläpp från 1990 års nivå?

– Jo, mycket talar väl för att EU ändå kommer att nå sina klimatmål. Men det är inte för att man är så duktig på att minska utsläppen utan snarare för att man tidigt satte alldeles för låga mål. Därför driver vi i Vänsterpartiet på för att man ska höja EU:s minskningsambitioner, säger Jens Holm.

Energimyndighetens enhetschef för internationell klimatpolitik, Erik Eriksson, menar att politiska åtgärder måste till om utsläppshandelsystemet ska börja fungera som planerat.

– Vill man fortsätta arbeta med en fungerande marknad så måste man ha en fungerande relation mellan tillgång och efterfrågan. Den finns inte i dag. Klimatfrågan står inte högst upp på agendan i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista