1 av 2
Helena Markstedt, Fairtrade Sverige, vill se bra villkor för fotbollstillverkarna. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Khalid Mahamoud. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.

EM-bollen väcker kritik mot arbetsförhållanden

1:57 min

Under fotbolls-EM används en boll tillverkad i Kina, vilket fått flera organisationer att rikta uppmärksamhet mot tillverkarländernas hårda arbetsförhållanden.
Svenska Fairtrade, och Rättvisemärket, lyfter även fram problemen i Pakistan som nu förlorat stora delar av sin fotbollstillverkning till Kina.

– Det finns en risk för att arbetarnas rättigheter, som redan är tuffa, pressas nedåt ännu mera. Det här måste vi som konsumenter och hela Fotbolls-Sverige och Fotbolls-Europa göra något åt, säger Helena Markstedt, generalsekreterare vid Fairtrade Sverige.

Det är inte första gången kritik riktas mot fotbollstillverkarnas usla arbetsförhållanden i samband med större fotbollsmästerskap.

Pakistan producerar tillsammans med Kina de flesta av de över 40 miljoner bollar det handlar om varje år. Landet har tidigare varit i hetluften gällande barnarbete och diskriminering av kvinnor bland annat.

Nu råder skärpta lagar och inspektioner i landet, men pressade priser har flyttat allt mer av tillverkningen till Kina, som också använder mer maskiner.

Här saknas insyn, säger Helena Markstedt vid Fairtrade som inte rättvisemärker någon kinesisk produktion av bollar.

– Man har valt en kinesiskt tillverkad boll den här gången och leverantören är väldigt stolta över bollens egenskaper, men berättar inte särskilt mycket om vilka det är som tillverkar den. Det finns nog en anledning till det. Det är inte de som får den stora marginalen, utan det är leverantören.

Med den ökade konkurrensen gentemot Kina ökar dessutom pressen ytterligare i Pakistan att producera bollarna billigt, vilket gör det tuffare för arbetarna där.

– Det här är en väldigt sorglig situation, att arbetarnas rättigheter inte är skyddade trots att de arbetar för den europeiska och amerikanska marknaden, säger Khalid Mahomoud, ordförande för organisationen Labour Education Foundation i Pakistan.

Khalid Mahomoud, som just nu besöker Sverige, berättar bland annat att fotbollstillverkarnas löner nu ligger under den lagstadgade minimilönen som är drygt 700 kronor i månaden.

Här måste lokala myndigheter sätta press på företagen. Även utländska beställare ökar kraven på förbättrade villkor för arbetarna, menar han.

Som konsument kan man också välja att köpa rättvisemärkta bollar, men i sportbutiken Stadium i Farsta utanför Stockholm, som säljer sådana, är intresset ännu rätt lågt.

– Tyvärr tror jag inte att folk har så bra koll på det faktiskt. Det skulle behöva komma mer från de större märkena. Då skulle det bli mycket bredare på marknaden, säger säljledare Andreas Eriksson.

Både de stora sportföretagen och fotbollsklubbarna borde ställa större krav vid inköp av fotbollar, anser Helena Markstedt vid Fairtrade Sverige.

– Jag tror att det är få som känner till villkoren för arbetarna som syr fotbollarna. De skulle verkligen kunna göra så stor skillnad genom att börja ställa krav, säger Helena Markstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista