1 av 3
Lyckligt gifta! Christer och Maria Skanlert på Skansen i Stockholm. Foto: Per Shapiro/Sveriges Radio.
2 av 3
Kö till vigseltälten på Skansen i Stockholm. Foto: Per Shapiro/Sveriges Radio.
3 av 3
Susiette Dimant viger par på löpande band på Skansen i Stockholm. Foto: Per Shapiro/Sveriges Radio.

Många gifte sig på löpande band

2:05 min

Under de senaste femton åren har det blivit allt vanligare att gifta sig, visar färska siffror från SCB. Den populäraste bröllopsdagen är en lördag i juni och det var mycket riktigt rekordmånga som kom för att gifta sig på Skansens drop-in vigsel i Stockholm i dag.

– Vi har nummer 1263. Vi har 13 nummer kvar, berättar Magnus Trogen som ska gifta sig med Clara Pahlén.

Hade du tänkt dig nån gång att ditt giftermål skulle gå till så här?
– Ha ha, näe, jag hade väl inte trott att jag skulle stå med en nummerlapp och vänta på att bli gift, det hade jag inte, säger Magnus Trogen och vänder sig till sin blivande fru: Hade du?

– Nej, och när jag friade för fem år sedan så hade jag väl snarare tänkt mig någon stor affär, men nu blev det så här, säger Clara Pahlén.

Hur känns det då?
– Det känns ju underbart!

Molntäcket har spruckit upp och de som inte står i kö för att vigas skålar i champagnebaren, lyssnar på sången eller har picknick i gräset. Det är tredje året i följd man kan drop-in-viga sig på Skansen och över 400 par har redan dykt upp här på Tingvallen.

Projektledare Maria Kirsch har anledning att känna sig nöjd.

– Det blir rekord!

Vad tror du det beror på?
– Jag tror att man tänker att det här är ett så enkelt sätt att göra slag i saken. Opretentiöst. Och man har råd med ett sånt här bröllop, det är ganska dyrbara saker annars, menar Maria Kirsch.

Tio vigseltält finns det där både präster och borgerliga vigselförrättare, som Susiette Dimant, arbetar för högtryck.

– Så låt mig önskar er lycka och välgång i ert äktenskap. Ta vara på varandra och ta vara på livet, uppmanar vigselförrättare Susiette Dimant.

Christer och Maria Skanlert är också på plats på Skansen.

– Vi har båda varit gifta förut. Vi hade bestämt att det skulle vara ett enkelt bröllop och så såg vi en annons i tidningen i går och tänkte att, nämen, berättar Maria Skanlert.

– Och så ville vi överraska alla. Det är ingen, inte ens barnen som visste om att vi tänkte gifta oss när vi kom hit i dag, säger Christer Skanlert.

Förutom hela svenska folket som hör det här då?
– Ja, ha ha.

Hur känns det då?
– Det är underbart!

– Det är jättehärligt!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista