Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Topphemlig information läckte från Vita huset

1:43 min

Känslig information om USA:s säkerhetspolitik har läckt ut från Vita huset. Nu tillsätter Obama-administrationen två högt uppsatta åklagare för att undersöka vem eller vilka som står bakom läckorna.

– De som spridit hemligstämplad information härifrån kommer att få ta konsekvenserna, sa president Barack Obama.

Justitiedepartementet tillsätter nu två specialåklagare för att undersöka vem eller vilka som kan ha spridit sekretessbelagda uppgifter som rör USA:s säkerhets- och utrikespolitik.

De topphemliga uppgifter som läckt ut handlar bland annat om amerikanska dataattacker mot Iran.

För några veckor sedan avslöjade New York Times att Obama varit drivande när det gällt att angripa Irans kärnanläggningar med datavirus.

New York Times har också rapporterat om hur Obama personligen beordrat drönarattacker mot misstänkta terrorister i Pakistan.

I artiklarna beskrevs Obama som en hårdför ledare som ger direkta order om angrepp och har en särskild dödslista över terroristledare.

Flera republikanska kongresspolitiker har anklagat Vita huset för att medvetet läcka den här typen av information, för att det gynnar president Obama inför valet.

– De försöker bättra på Obamas image som en tuff president, sa republikanske senatorn John McCain.

Men anklagelserna förnekas bestämt av Vita huset.

– Anklagelserna är falska och förolämpande, sa Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista