Spaniens nödlån liknar inte övriga stödpaket

1:21 min

Spanien har nu formellt begärt om nödlån från övriga euroländer. Pengarna ska endast användas för att stabilisera banker, sa den spanske finansministern Luis de Guindos på en presskonferens i Madrid på lördagskvällen.

Spanien har nu beslutat att be om hjälp från EU för att rädda sina banker, som är i kris efter den kraschade fastighetsbubblan. Exakt hur mycket pengar det handlar om är inte klart ännu, sa ekonomiminister Luis de Guindos på presskonferensen.

Internationella valutafonden talade för något dygn sedan om 40 miljarder euro, drygt 350 miljarder kronor, men den spanske ministern sa bara att det kommer att vara tillräckligt och med en viss marginal.

Läckor i Bryssel talar om ända upp till 100 miljarder euro.

Räddningspaketet till Spanien liknar inte dem som getts till Grekland, Irland och Portugal. De tre behövde pengar för att rensa upp i statens finanser och ställdes därför inför hårda krav från EU.

För spansk del ställs inga krav på reformer, på skatter med mera, underströk Luis de Guindos.

Lånen till Spanien kommer att ges till landets fond, som har likheter med den svenska bankakuten i början av 1990-talet.

FROB, som den kallas, kommer att få lån på gynnsamma villkor och får sedan fördela och injicera pengarna i de banker som skakar.

Därmed kommer i så fall EU undan att skicka pengar rakt in i den privata sektorn, utan låter den spanska staten stå som mellanhand.

Alice Petrén, Paris

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista