Räddningsmanskapet samlas inför sökandet efter den försvunna helikoptern. Foto: Juan Diego Contreras/Scanpix.

Inga överlevande efter helikopterkrasch i Peru

Den helikopter som i tre dagar varit försvunnen i Peru har hittats. Ingen av de 14 ombord, varav en svensk, överlevde olyckan, enligt peruanska myndigheter.

Efter tre dagars sökande i de peruanska Anderna, där snöstormar försvårade arbetet, fann de sökande till slut den saknade turisthelikoptern. På 4 900 meters höjd hittade poliser med bergsklättringsutrustning vraket och enligt peruanska myndigheter överlevde ingen av de 14 passagerarna olyckan.

– Vi är på väg till olycksplatsen där helikoptern och kropparna befinner sig, sade lokale åklagaren César Guevara till tv-stationen N i telefon, enligt AFP.

En av passagerarna ombord var enligt alla tillgängliga uppgifter svensk, enligt Kent Öberg vid UD:s presstjänst.

– Men vi kan inte säga hundra procent säkert att det var så.

Enligt tidigare uppgifter ska de andra ombord ha varit åtta koreaner, en holländare, en tjeck och tre peruaner.

En hel konvoj bestående av polis, hundar, bergsklättrare och olika typer av specialister, sattes in i sökandet. Redan innan några kroppar hittats uppgav myndigheter sig inte ha något hopp om att hitta överlevande.

Helikoptern startade sent i onsdags från staden Mazuco för att flyga över Anderna till turiststaden Cusco, men nådde aldrig sitt mål.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista