Frankrike går till parlamentsval i dag

2:25 min

I Frankrike hålls i dag parlamentsval. Över 6 000 kandidater hoppas att få komma in i Nationalförsamlingen och få en av de 577 platserna. Men det är ett krångligt valsystem och många riskerar att bli besvikna.

Ska Socialistpartiet klara att få egen majoritet i parlamentet och därmed ge den nye presidenten François Hollande en stark ställning för att styra Frankrike, eller kommer socialisterna att tvingas förlita sig på partiet De Gröna eller yttervänstern framöver?

Ska främlingsfientliga Nationella Fronten och partiledaren Marine Le Pen klara att ta sig in i parlamentet?

Det är de två stora frågorna, som står i fokus i dagens val.

Tusentals kandidater ställer upp i de många enmansvalkretsarna och endast den kandidat som får mer än 12,5 procent av  de inskrivna väljarna, alltså inte 12,5 procent av rösterna, går vidare till nästa söndags slutomgång.

Valsystemet utgör en krånglig matematik och missgynnar små partier, för i praktiken krävs 20 procent av rösterna för en kandidat att gå vidare, om valdeltagandet som väntat blir kring 60 procent.

Här på Avenue Felix Faure i Paris röstade nu på morgonen Élodie Zelt.

– Jag har röstat av medborgerlig plikt, inte av intresse, svarar den blivande läraren, som lagt sin röst till höger.

Hollande för landet rakt in i väggen, befarar hon.

Någon blå ”Marine Le Pen-våg”, som i presidentvalet, tror hon inte på i dag.

En annan väljare, Pascale, svarar att det är logiskt att i detta läge försöka ge presidenten maximalt stöd.

Opinionsmätningarna pekar på att Socialistpartiet och högerpartiet UMP får ungefär lika många röster, men socialisterna har skapat allianser med De Gröna för att stärka sin sits.

Något liknande har inte skett på högersidan mellan UMP och Nationella Fronten.

Socialisterna väntas vinna med stöd utifrån.

Om Nationella Fronten inte får en plats i parlamentet väntas en het debatt om valsystemet. Marine Le Pen fick 18 procent av rösterna i presidentvalet och anser att det ska märkas i Nationalförsamlingen.