1 av 3
Olexander Hljvynski.
2 av 3
I en dokumentär av BBC målas vissa polska och ukrainska fotbollssupportrar upp som våldsamma och rasistiska. Foto: Scanpix.
3 av 3
Vladimir Polishchuk.

Delade meningar om rasism i Ukraina

2:30 min

Den senaste veckan har rasismen på läktarna i EM-arrangörsländerna Ukraina och Polen varit ett hett diskussionsämne.

Men det hela är uppförstorat, menar många Kievbor, och från flera håll menar de att inte alls förekommer rasism i Ukraina.

Publik som gör Hitlerhälsningar, buar när svarta spelare rör bollen och misshandlar asiatiska studenter. Det är den bilden vi via brittiska BBC, fått av ukrainsk och polsk nationell fotboll.

Men här i Ukrainas huvudstad Kiev vill de flesta inte kännas vid att det skulle finnas problem med rasism.

Ukrainska landslagets presstalesman Olexander Hljvynski säger att rasism inte finns, att de svarta spelare som finns i Ukraina respekteras. Det som BBC sade var oprovocerad misshandel menar Hljvynski kan handla om en uppgörelse.

– Jag ser inget problem, ibland förstoras något som egentligen inte är ett problem, säger han.

Andra menar att det visst finns motsättningar, främst i västra delen av landet, som under andra världskriget höll sig på god fot mot Tyskland av rädsla för Ryssland. Och för många som känner sig i underläge kan det vara svårt att se att det går bra för en svart person.

Anna Nermerzitska, som själv varit på matcher där publiken skrikit på svarta spelare, säger att de i Ukraina inte är så vana vid svarta personer.

Tidigare i veckan gjorde åskådare apljud vid en holländsk träning. Efter det flyttades träningen till en annan del av arenan. Det finns sedan tidigare tydliga direktiv från de internationella och europeiska förbunden, FIFA och UEFA, vad som händer om det blir problem med rasism under en match. Om det går långt kan en match komma att blåsas av, men det är samma regler i EM som tidigare.

Inom den ukrainska polisen vill man inte heller kännas vid att det skulle finns problem med rasism. Vladimir Polishchuk är ukrainska regeringens talesman i de här frågorna.

– Även om de inte ser något problem, kommer antalet poliser på stan fördubblas, händelser kommer filmas, och om någon gör sig skyldig till brott kommer de skickas direkt till åklagare, säger Vladimir Polishchuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista