1 av 6
En polisman har stationerats utanför en textilaffär där ägaren, Abdul Hameed, sköts ihjäl i fredags av utpressare sedan han inte betalat sin avgift till dem. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 6
Mohammad gråter för sin son Shiraz, som dödades nyligen i våldshärjade Karachi-stadsdelen Lyari. Sonen, 20 år gammal, lämnade efter sig en 6-månaders baby. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 6
Vapenaffär i Karachi. Innehavaren säger att det finns hundratusentals illegala vapen i staden, däribland raketgevär och AK47, och att många inte bryr sig om att köpa vapen lagligt hos affärer som hans. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 6
Barn i ökända Karachi-stadsdelen Lyari med leksaksgevär. I maj belägrade polisen stadsdelen i en vecka för att försöka gripa misstänkta gängledare. 31 människor dog innan polisen gav upp försöket. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
5 av 6
Ledande Karachi-industralisten Majyd Aziz säger att hela Pakistans framtid står på spel om inte lag och ordning kan återställas i ekonomiska huvudstaden Karachi. Han föreslår att militären sänds in under en begränsad period för att ta kontrollen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
6 av 6
Zafar Baloch - en av Pakistans mest efterlysta personer - och hans grupp PAC i stred i maj i en vecka mot polis som omringat Karachi-stadsdelen Lyari. Raketgevär och automatvapen användes och 31 människor dog. Men polisen lyckades inte gripa Baloch, som skadade foten i en tidigare granatattack. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Vardag i Karachi med våld och skräck

2:07 min

I Pakistans största stad Karachi har över 700 människor mördats hittills i år, allt från politiska dispyter till droguppgörelser och utpressning. Våldskrisen hotar hela Pakistans ekonomi, eftersom Karachi är landets ekonomiska huvudstad och svarar för över 60 procent av statsintäkterna. Sveriges Radios korrespondent rapporterar från Karachi.

– Jag lever i ständig fruktan, jag är rädd att någon ska tränga sig in i mitt hus, att någon ska skada mina barn, berättar Uzma Noorani, som är människorättsaktivist i Karachi, Pakistans största stad och dess ekonomiska centrum.

Hon och nästan alla jag träffar här har personlig erfarenhet av brott. För ett par månader sedan blev hon rånad av två beväpnade män på sin nya bil.

– Det var helt nära mitt hem, mitt på eftermiddagen. Två män med vapen tog bilen från mig. Jag kunde inte göra någonting.

Enligt Pakistans människorättskommission dödades 740 människor i Karachi de senaste fem månaderna, och Khawaja Izhar Ul Hassan, talesman för det styrande MQM-partiet, säger att dödandet gäller allt från utpressning till droger, markaffärer och etnisk/politiska dipsyter.

Affärsmagnaten Majyid Aziz har fått nog. Han föreslår nu att näringslivet bildar en milis som statuerar exempel genom att offentligt döda medlemmar av de utpressningsligor som nu hemsöker nästan alla affärsrörelser i staden.

– Häll bensin över dem, bjud in medier, och tänd på, säger han.

Eftersom Karachi står för nära 60 procent av Pakistans skatteintäkter har det som händer här nationella konsekvenser.

I Karachi är det inte primärt islamisk extremism som är huvudproblemet. I stället handlar det mycket om etnisk och ekonomisk kontroll över olika stadsdelar. Här har de största sekulära partierna sina egna väpnade grenar som ibland skjuter mot varandra och mot polisen, till och med med AK47:or och raketgevär.

Mohammad Yahya, i härjade stadsdelen Lyari, berättar gråtande om hur hans 20-årige son Shiraz nyligen skjutits ihjäl. Tårarna flödar ännu mer när han lyfter upp sin sexmånaders sonson, som kommer att få växa upp faderslös.

Aktivisten Uzma Noorani säger att hon är pessimistisk men hoppas att staden hon ändå älskar ska kunna bli bättre, även om det kommer att krävas djupa förändringar i hur den styrs.

– Det finns så mycket potential här för den som verkligen vill förbättra situationen i Karachi, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista