Rina Näslund förklarar att man sätter igång projektet i augusti. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.

Invandrare ska ta över efter åldrande företagare

1:41 min

Många småföretagare i landet närmar sig pensionsåldern och därmed riskerar flera verksamheter att försvinna om ingen tar över. I Gävleborg har man nu tänkt att situationen kan räddas genom ett integrationsprojekt, där personer med invandrarbakgrund kan få hjälp och stöd att ta över ägandet i företagen.

– Det är en mardröm för vår region. Vi måste behålla de här företagen. Sedan är det viktigt att ta tillvara på den entreprenörskapskänsla som finns bland vissa invandrare som kommer hit, säger Rina Näslund, projektledare på länsstyrelsen, till P4 Gävleborg.

Projektet Nytag planeras att dra i gång i augusti och drivs av Länsstyrelsen i Gävleborg tillsammans med Almi, Företagarna och Arbetsförmedlingen. Målet är att 25 företagare på tre år ska ha bytt ägare på det här sättet.

– Små tillverkningsföretag och handelsföretag är något vi kommer titta på speciellt, sådana som kanske inte omsätter mer än en miljon per år, säger Rina Näslund.

Men det låter som att man måste vara högutbildad och ha pengar för att kunna vara med i projektet?
– Absolut inte. Man kan ta över ett hemslöjdföretag som inte kostar så mycket. Eller så kanske man inte har något krav på att köpa företaget utan bara på att ta över det, säger Rina Näslund.

Enligt uppgift har mer än 1 000 företag i Gävleborg ägare som är 65 år eller äldre. Över 3 000 småföretagare i länet närmar sig pensionsåldern.

Så här ser det ut på flera håll i landet, säger Elisabeth Tandh Ringqvist, vd för Företagarna, som lovordar projektet.

– Det är fantastiskt och jag tror att det behövs sådan här matchmaking, därför att det är svårt att hitta. Det är svårt att slå på internet att man söker företag, säger Elisabeth Tandh Ringqvist.

Enligt en enkätundersökning Företagarna gjorde förra året berättar hon vill var fjärde företagare i landet trappa ner inom en femårsperiod.

– Men ett problem är att en sjättedel av dem som skulle vilja hitta en lösning så att deras livsverk ska leva vidare inte vet alls hur de ska göra, säger Elisabeth Tandh Ringqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista