1 av 6
Svenska EM-fans i Ukraina samlas på Camp Sweden. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
2 av 6
Joakim Johansson, Staffan Bergman, Viktor Lundmark, Jens Ågren och Anton Ågren från Skellefteå. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
3 av 6
Svenska EM-fans i Ukraina samlas på Camp Sweden. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
4 av 6
På Camp Sweden i Ukraina har duschar nu ordnats. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
5 av 6
Hannes Strömstedt, Mattias Jonsson, Joakim Jansson och Andam Nordin från Stockholm på Camp Sweden i Ukraina. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
6 av 6
Svenska EM-fans i Ukraina samlas på Camp Sweden. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Svenska EM-fans samlas på rekordstor camping

1:45 min

Sverige spelar i kväll sin första match i fotbolls-EM, mot värdnationen Ukraina. Svenska fans är på plats, och många av dem bor på Camp Sweden – en camping som nu är rekordstor.

– Det är naturligtvis en makalös utveckling. Det är någonting som fortfarande växer, men det är klart vi har ett par språng till att ta, säger Ingo Söderlund som var med och startade föreningen och nu är campingansvarig.

Hade ni trott att det skulle bli fullbokat, att intresset skulle vara så enormt?
– Absolut. Vår stora sorg, eller bekymmer, har snarare varit flygpriser  och hotellpriser, för vi hade 7 000 intresseanmälningar.

Omkring 5 000 personer kommer varje natt att bo på campingen. Det betyder att campingen är dubbelt så stor som det vid förra EM i Schweiz och Österrike.

Det började med ett gäng supportrar som höll ihop under mästerskap och bortalandskamper. De blev fler och fler, och nu, som en förening, arrangerar de campingen.

Inför svenskarnas ankomst till stranden i centrala Kiev har det byggts. El har dragits till området och toaletter och duschar har installerats.

Men det har inte gått helt smidigt. Allt var inte klart tills de första gästerna kom. Det gick inte att spola i toaletter, inget tryck i duschen, bara kallvatten.

– Allmänt lite halvkaos, egentligen. De borde varit klara, men vi har fått information om att det skulle vara så här, säger Jens Ågren från Skellefteå.

Men, säger Ingo Söderlund, mycket har lösts de senaste dagarna och det ser mycket bättre ut nu än i slutet av förra veckan.

– Vi har jättebra sovplats för alla, bra mark där man kan slå upp sitt tält. Toaletterna är klara och trycket och vattnet i dem ska vara klara nu. När det gäller duschar har vi duschmöjligheter för alla nu. Flera av dem har nu varmvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista