Unionens strejk avblåst efter nya avtal

Unionen och Almega har enats om två nya avtal, för Almega tjänsteföretagen och för Medieföretagen. Därmed avbryts den strejk som pågått sedan i torsdags och som berört bland annat tidningsförlag, reklambyråer och betalkortföretag.

Avtalen innebär en löneökning på 2,6 procent och en garanterad ökning på 300 kronor för varje anställd. Till det tillkommer 0,2 procent från ett tidigare avtal om kompetensutveckling, enligt pressmeddelanden från båda parter.

Ännu på söndagskvällen pågick däremot förhandlingar mellan Hotell- och restaurangfacket (HRF) och arbetsgivarsidans Visita. HRF:s pressekreterare Patricia Widergren kunde inte svara på hur långt ifrån ett avtal parterna befann sig eller hur långt in på kvällen förhandlingarna skulle fortgå.

Om parterna fortfarande inte kommit överens före klockas 14 på måndagen tas personal på elva restauranger och hotell ut i strejk.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista