Olli Rehn om Spanien: "Det är mycket pengar!"

2:14 min

I helgen sa euroländerna ja till att ge nödlån till Spanien, på upp till 100 miljarder euro. Pengarna ska användas för att ge nytt kapital till Spaniens krisande banksektor. Enligt EU:s ekonomikommissionär, Olli Rehn, är det nya räddningspaketet viktigt för att inte eurokrisen ska bli ännu mer akut.

– Det är viktigt för att försvara stabiliteten i euroområdet. Det har varit ganska mycket turbulens på finansmarknaden på sistone, och det är därför som den spanska banksektorn har haft svårigheter. Nu är det viktigt att agera, och euroområdet har gjort det, säger Olli Rehn i en intervju för Finlands radio och tv; YLE.

Bankkrisen i Spanien har blivit allt värre, och i fredags kväll kom valutafonden IMF med en rapport som sa att spanska banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, drygt 350 miljarder kronor.

Enligt många bedömare krävs ännu mycket mer pengar för att få marknaden att tro att den spanska bankkrisen verkligen är under kontroll, och i lördags accepterade euroländernas finansministrar att ge Spanien nödlån på upp till 100 miljarder euro, alltså 900 miljarder kronor.

– Det är mycket pengar! Det finns egentligen ganska mycket säkerhetsmarginal där, säger Olli Rehn.

Den exakta summan för nödlånen kommer definieras inom veckor eller dagar, säger EU:s mäktige ekonomikommissionär. Man inväntar först två konsultrapporter med ytterligare bedömningar av hur illa ställt det egentligen är för spanska banker.

Till skillnad från eurozonens räddningspaket till Grekland, Portugal och Irland de senaste åren kommer det spanska paketet vara fokuserat enbart på den finansiella sektorn, i enlighet med nya regler inom eurozonens permanenta räddningsfond ESM.

Det här innebär att Spanien kommer drabbas av mindre omfattande motkrav i form av ytterligare budgetåtstramningar och internationell övervakning. Och Olli Rehn försvarar det här beslutet.

– Det är möjligt att fokusera på finans- och banksektorn. Det är också bättre för både Spanien och Europa att göra det på ett så här mer begränsat sätt än ett fullt program, säger EU:s ekonomikommissionär.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista