Rättens fyra sakkunniga rättspsykiatriker lyssnar till ett av vittnen. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Psykiatriexperten: Breivik är tillräknelig

Den rättspsykiatriska undersökningen står i fokus när rättegången mot Anders Behring Breivik i dag fortsatte i Oslo tingsrätt.

Sex medlemmar av den grupp som under februari och mars deltog i dygnet runt-observationer av massmördaren på Ilafängelset har kallats av försvaret som vittnen.

Psykiatriprofessor Einar Kringlen var först ut bland dagens vittnen. Han har bland annat observerat Breivik i rättssalen.

Kringlen menade att den åtalade är tillräknelig och att den första rapporten hade fel i sin slutsats att Breivik är schizofren.

Däremot lyfte vittnet fram narcissistiska personlighetsdrag hos den åtalade.

Kringlen var från början övertygad om att Brevik var psykiskt sjuk, men efter att ha observerat massmördaren i rättssalen under den första rättegångsveckan i april ändrade han uppfattning.

Vittnet avvisade också den teori som lades fram under fredagen, att Breivik skulle ha Aspergers syndrom. Han avslutade sitt vittnesmål med att jämföra den åtalades handlingar med förintelsen.

– Vi har en tendens att förklara allt med sjukdom men ondska är inte alltid relaterat till sjukdom, sade Einar Kringlen.

Den andra sinnesundersökningen, som förklarat Brevik frisk och straffrättsligt tillräknelig, är "mer solid", sade Kringlen i rätten i dag.

Hans vittnesmål spädde ytterligare på kritiken mot den första sinnesundersökningen, gjord av psykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim i höstas. De två har suttit med i rättssalen sedan dag ett.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista