Demonstranter från den muslimska Rohingyagruppen har samlats utanför FN-byggnaden i Bangkok för att kräva stopp på våldsamheterna. Foto: Sakchai Lalit/Scanpix.

FN evakuerar från oroligt Burma

Konflikten började för en månad sedan
1:19 min

FN började på måndagen evakuera personal från delstaten Rakhine i Burma som i helgen skakats av våld mellan muslimska och buddhistiska grupper. Ett 40-tal FN-anställda och deras familjer lämnade delstaten.

Burmas president Thein Sein utlyste ett undantagstillstånd i delstaten Rakhine i västra Burma efter helgens våldsamma sammandrabbningar mellan muslimska och buddhistiska grupper.

Minst sju dödsoffer har krävts under helgen och hundratals hus har bränts ner i sammandrabbningar i Rakhines huvudstad Sittwe. Landets president Thein Sein beskriver helgens utveckling i statlig tv som ett hot mot den demokratiska utvecklingen i landet.

FN började i dag evakuera personal från området, ett drygt 40-tal FN-anställda och deras familjer lämnade den oroliga delstaten.

Konflikten började för en månad sedan efter mordet på en buddhistisk kvinna och som följd av det, en attack på en buss med muslimer. Konflikten har trappats upp de senaste veckorna mellan den etniska buddhistiska gruppen Rakhine som är en majoritet i delstaten och minoriteten den muslimska etniska gruppen Rohingya.

Rohingya-muslimer är diskriminerade i Burma. De anses vara statslösa flyktingar från granlandet Bangladesh och saknar därför rättigheter. Enligt FN tillhör Rohingya-muslimer de mest utsatta och diskriminerade minoritetsgrupper i världen.

Burmas regering försöker hindra konflikten från att spridas till andra delar av landet och undantagstillståndet ger militären ett större mandat att ha kontroll över den oroliga delstaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".