Under observationerna i fängelset har man också letat efter tecken på Aspergers syndrom. Arkivfoto: Vegard Grøtt/Scanpix.

Specialisten observerade Breivik i fängelset

Jenny Sanner Roosqvist rapporterar från rätten
1:23 min

Dagens andra vittne i Oslo tingsrätt har observerat Breivik under tiden i fängelset och tror inte att Breivik är psykotisk utan tillräknelig.

Specialistpsykologen Eirik Johannesen har träffat den åtalade under nästan 30 timmar och under dessa möten har Breivik inte visat några tecken på depression eller ångest.

Precis som dagens första vittne betraktar Johannesen den åtalade som tillräknelig.

Under observationerna i fängelset har man också letat efter tecken på Aspergers syndrom men inte hittat något som tyder på att den diagnosen skulle vara korrekt, enligt Johannesen.

Johannesen menade att Breivik har spelat en roll han inte är helt bekväm med vilket kan förklara att han har tillskrivits olika diagnoser av rättspsykiatrikerna.

Under vittnesmålet beskrev han den åtalade som en paradoxal personlighet och precis som dagens första vittne var Johannesen inne på att Breivik har en narcissistisk personlighetsstörning.

Psykiatriprofessor Einar Kringlen var först ut bland dagens vittnen. Han var från början övertygad om att Brevik var psykiskt sjuk, men efter att ha observerat massmördaren i rättssalen under den första rättegångsveckan i april ändrade han åsikt.

Den andra sinnesundersökningen, som förklarat Brevik frisk och straffrättsligt tillräknelig, är därför "mer solid", sade Kringlen i rätten i dag.  

Dagens vittnen är kallade av Breiviks försvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".