Europas börser går uppåt efter Spaniens nödlån

1:54 min

Efter stödpaketet till de spanska bankerna pustade börserna runt om i Europa ut på måndagsmorgonen och gick kraftigt uppåt.

– Klart positivt initialt och vi har sett positiva reaktioner över hela världen, säger Jonas Olavi, chef för aktiehandeln på Nordea.

De krisande spanska bankerna fick i helgen löfte om 100 miljarder euro från EU. Det fick Stockholmsbörsen och andra börser i Europa att ta ett glädjeskutt och stiga rejält nu på morgonen. I Madrid gick börsen upp med hela 5 procent.

Samtidigt stärktes euron i värde jämfört med dollarn och oljepriset gick upp. Detta trots att räddningspaketet redan ifrågasätts och fast man ännu inte vet exakt varifrån dessa 100 miljarder euro ska tas i från.

Nu väntar Europas börser och andra marknader spänt på resultatet i nyvalet i Grekland på söndag. Det är inte dags att blåsa faran över ännu, enligt Jonas Olavi, chef för aktiehandeln på Nordea.

– Grekland är fortfarande i fokus. Man ska komma ihåg att flera av de här europeiska ekonomierna fortfarande har enorma utmaningar där tillväxten faller och arbetslösheten är hög, säger Jonas Olavi.

Vad betyder den här oron för Sverige och för dig och mig ?

– Inte så mycket. Sveriges ekonomi går fortfarande bra, men sedan ska vi vara ödmjuka inför de utmaningar som våra exportbolag står inför. De tecken vi ser från dem nu är fortfarande positiva.

– Däremot för aktier till exempel kommer det att vara fortsatt turbulent och det kan inte uteslutas att de kan fortsatta falla.

Johanna Cervenka

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista