11-åriga Josefine Jonsson har blivit längre av medicinen. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Myndighet ser över subvention av tillväxthormon

2:19 min

Den statliga subventionen av tillväxthormon ses nu över av TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Medicinen används bland annat till kortväxta barn men anses dyr av många landsting, enligt Jonas Lindblom, medicinsk utredare på TLV.

– Vi har startat en omprövning för att utreda om användningen av rekombinant tillväxthormon är ändamålsenlig och kostnadseffektiv.

– Vi har också fått in önskemål från landstingen att se över tillväxthormon, som är proteinbaserade läkemedel och därför ganska dyra, säger Jonas Lindblom, medicinsk utredare på TLV.

Att vara kortväxt beror i de flesta fall på att man har korta föräldrar, men ibland kan orsaken vara brist på tillväxthormon. För barn som har det kan medicinsk behandling vara ett alternativ.

Men det är en dyr historia för samhället. Mellan 50 000 och 200 000 kronor per år kostar behandlingen beroende på hur mycket man väger, och medicinen måste tas under flera år för att man ska kunna bli några centimeter längre.

Det handlar om dagliga injektioner men det är det värt, tycker 11-åriga Josefine Jonsson i Älvsjö i Stockholm.

– Jag vill bli längre och så har jag gått på kontroller, och då bestämde vi att det var bra för mig.

Varför vill du bli längre?

– Jag var så kort så jag ville bli lite längre.

Har du blivit längre av medicinen?

– Ja, det har faktiskt hjälpt jättemycket!

Under 2000-talet har närmare 1 000 barn i Sverige fått tillväxthormon för att de varit korta. Kriterierna för att få behandling är strikta. Inte bara på grund av att medicinen är dyr, utan också för att den som tar extra tillväxthormon utan att ha en brist från början, kan drabbas av allvarliga biverkningar.

Omprövningen som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket nu gör av tillväxthormon kommer att följas av fler utredningar kring så kallade biologiska läkemedel. De är alla dyra och förutspås utgöra en växande del av den framtida läkemedelsmarknaden.

Dessutom är konkurrensen svag, eftersom det inte finns billiga kopior i samma utsträckning som med andra mediciner, enligt utredaren Jonas Lindblom på TLV.

– Tillväxthormon och de flesta andra proteinbaserade läkemedel är inte utbytbara mellan varandra även om alla bygger på samma substans. Det gör att priskonkurrensen inte riktigt fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista