Expertvittnet Arnhild Lykke hälsar på Breiviks advokat Geir Lippestad. Foto: Lise Åserud/Scanpix.

Försvarets experter menar att Breivik är frisk

1:46 min

När rättegången mot Anders Behring Breivik i dag fortsatte var det dags för försvarets vittnen. En rad experter uttalade sig under dagen om den åtalades mentala hälsa och var överens om att Breivik ska anses vara tillräknelig.

Frågan om Breiviks är tillräknelig eller inte är central under rättegången eftersom det blir avgörande för om den åtalade döms till fängelse eller vård.

Den första sinnesundersökningen kom fram till att Breivik är paranoid schizofren medan den andra undersökningen bedömde honom som tillräckligt frisk för att kunna dömas till fängelse.

Under rättegången är en rad experter kallade för att uttala sig om de två undersökningarna. Förra veckan avslutades med att psykiatriprofessorn Ulrik Fredrik Malt att Anders Behring Breivik kan ha Aspergers syndrom.

När det i dag var dags för försvarets expertvittnen var åsikterna motsatta. Breivik har inte asperger och är inte paranoid schizofren, möjligen har ha en narcissistisk personlighetsstörning.

Dagens tredje vittne, psykiater Arnhild Flikke ingår i det så kallade Ila-teamet med psykiatriker och psykologer som har observerat Breivik under tiden på Ila-fängelset.

Hon har träffat Breivik ett tiotal gånger och berättade att hon blev väldigt förvånad över den första rättspsykiatriska rapporten.

Om Breivik är tillräknelig eller inte är en svår fråga, sade Flikke men tillade att hon har kommit fram till att han inte är psykotisk och inte otillräknelig, hon har heller inte sett några tecken på vanföreställningar hos Breivik.

Tidigare vittnen har menat att Breivik skulle ha tics, det tillbakavisades av Flikke eftersom Breivik har lagt pussel i fängelset vilket kräver en finmotorik som är omöjlig för en person med tics.

Breivik, som gjort klart att han vill betraktas som frisk, fick själv möjlighet att kommentera vittnesmålen.

– Jag är glad att inte heller Flikke menar att jag är sinnessjuk men det är allvarliga påståenden om att jag har personlighetsstörningar, sade Breivik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista