Egyptens förre president Hosni Mubarak rullas in i rätten i Kairo tidigare i år. Foto: Scanpix

Egyptens expresident Mubaraks hjärta stannade

Egyptens förre president Hosni Mubaraks uppgavs tidigare under dagn ligga i koma sedan hans hjärta stannat. Myndigheter överväger att flytta den livstidsdömde exdiktatorn till annat sjukhus, men saken är känslig.

Enligt uppgifter från Egyptens inrikesministerium från kvällen ligger expresidenten inte i koma, men "mår dåligt". 

När Egyptens fällde president Hosni Mubarak i augusti rullades in i domstolen på bår himlade många med ögonen. Såväl demonstranter som anhöriga misstänkte att den 84-årige exdiktatorn inte var så sjuk som han verkade, och att det hela var ett skådespel iscensatt för att vinna domstolens sympati.

Men sedan domarklubban föll den 2 juni och Mubarak dömdes till livstids fängelse har nya uppgifter om hans vacklande hälsotillstånd avlöst varandra. På måndagen stannade Mubaraks hjärta inte bara en utan två gånger, enligt uppgift från en sjukhuskälla.

– Läkare var tvungna att använda defibrillator. Han har glidit in och ut ur medvetande och vägrar äta mat.

Tidigare under dagen hade militära källor vittnat om att Mubaraks tillstånd var "kritiskt men stabilt" och myndigheter började överväga om han behövde flyttas till ett nytt sjukhus. Men särbehandling av den störtade presidenten, som dömts för att inte ha förhindrat de brutala våldet mot demonstranter som i fjol krävde hundratals dödsoffer, är känsligt och för många av de dödas anhöriga är sorgen ännu ett öppet sår.

– Att flytta honom nu är mycket känsligt med risken för nya demonstrationer på Tahrir-torget och valet nära förestående, sade en tjänsteman.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista