1 av 2
Klicka för grafik och information om dåden
2 av 2
"Sist märkte jag att jag blev lite irriterad över frågorna. Därför vill jag avstå från att svara", sa Peter Mangs. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Peter Mangs vägrar svara på fler frågor

Den misstänkte seriemördaren Peter Mangs bestämde sig plötsligt för att sluta svara på åklagarens frågor under fortsättningen av rättegången. Han förnekar brott och säger att han inte har varit på plats och tycker därför inte att han har något mer att tillföra, säger hans försvarsadvokat.

– Sist märkte jag att jag blev lite irriterad över frågorna. Därför vill jag avstå från att svara. Jag tycker inte det känns meningsfullt att svara "ingen kommentar", sa Peter Mangs under måndagens förhör, som efter det beskedet avslutades abrupt.

– Sist fick jag ont i huvudet av att svara på alla frågor, förklarade han och tillade att han ser sig som en konstnärssjäl.

Under dagens förhör meddelade Mangs att han endast kommer att göra ett antal längre och sammanfattande uttalanden i slutet av förhandlingarna.

– Jag tror inte att man ska se det som ett anförande. Hans tanke är väl att han då ska svara på frågor som kan kvarstå när vi kommer därhän, som ett uppsamlingsheat, säger Mangs försvarsadvokat Douglas Norking.

Enligt chefsrådman Lennart Strinäs kan beslutet få stor betydelse för målets fortsatta tidsschema.

Precis som många gånger tidigare läste Mangs i en medhavd bok medan åklagaren gjorde sin sakframställan.

Under måndagen avhandlades den skottlossning i slutet av juni 2010 där en 30-årig man sköts i ryggen och armen när han tränade på ett kvällsöppet gym. Någon sköt en kula utifrån genom fönstret på det upplysta gymmet.

Bilder visar det buskage utanför byggnaden där åklagaren menar att Peter Mangs stått och skjutit. Och på en film från en övervakningskamera på gymmet syns hur mannen upprepade gånger lyfter en skivstång, när en röd punkt från lasersiktet dyker upp i fönstret närmast honom. Därefter kommer smällen och mannen släpper sin skivstång i golvet.

Ett vapentekniskt utlåtande visar att kulorna som träffade mannen kan har skjutits ur samma vapen som användes vid en skottlossning drygt en timme senare samma natt, men någon stark överensstämmelse med Mangs Glock-pistol hittas inte. Den tomhylsa som hittades utanför gymmet kommer, enligt teknikerna, inte från samma vapen som kulan.

Kammaråklagare Håkan Larsson visade därefter uppgifter från den dator som Mangs disponerade i juni 2010 och som visar att han flera gånger under natten och dagen därpå varit inne på nyhetssajter och följt rapporteringen om de senaste skottlossningarna i Malmö.

Peter Mangs nekar till att ha varit på plats för någon av skjutningarna.

Under eftermiddagen förhördes den skjutne 30-åringen som blev skjuten på gymmet.

– Jag värmde upp och skulle börja träna. Det var två andra där. Jag hade precis börjat, sedan kände jag en otrolig smärta i ryggen.

– Jag försökte förstå vad som hände, sa han, och berättade att de två andra på gymmet reagerade starkt och att han såg skadan på fönstret.

– Då började jag förstå att jag var skjuten på riktigt. Jag var nästan säker på att jag skulle dö.

Mannen är fortfarande sjukskriven två år efter händelsen och har förlorat sitt jobb i Danmark. I ett försäkringsärende ska graden av hans bestående invaliditet bedömas inom kort, berättar hans målsägandebiträde i rätten.

Mannen fick frågan om någon i hans bekantskapskrets eller någon han varit ovän med kunde ha legat bakom skjutningen.

– Nej, ingen alls.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista