Smink kan bli en livsviktig vara för apoteken

1:54 min

Sveriges apotek kommer inom några år att behöva sälja fler marknadsvaror som till exempel smink och skönhetsprodukter för att överleva, enligt Lennart Axelsson, före detta vice vd för Boots i Sverige.

– För att klara sin lönsamhet och inte gå i konkurs måste man sälja andra produkter med högre lönsamhet. Det är en enkel ekonomisk ekvation, säger Lennart Axelsson.

Han jobbade länge i Farmacevtförbundet och var efter det fram till nyligen vice vd för den brittiska kedjan Boots i Sverige. Men Boots slopar sitt huvudkontor i Sverige och öppnar inga nya apotek på grund av för dålig lönsamhet.

Och de är inte ensamma. Sedan apoteksmarknaden avreglerades 2010 har drygt 300 nya apotek öppnats i Sverige. Men den dåliga lönsamheten har gjort att flera apotek stängts och tre har gått i konkurs, enligt Lennart Axelsson.

– Just nu i det här uppstartsskedet är lönsamheten oerhört låg, för att inte säga negativ för många aktörer. Det är ett jätteproblem, säger han

Drygt 14 procent av Sveriges apotek drivs av småföretagare, och det är för dem som läget är tuffast. Kedjorna kan dra nytta av stordriften. Lennart Axelsson anser att det finns en risk att Sverige kommer att gå samma väg som Norge, där tre stora aktörer i dagsläget står för 98 procent av marknaden.

För småföretagen blir det till exempel extra kännbart att behöva ligga ute med pengar innan de får betalt av landstingen. Apoteken måste betala leverantörerna direkt, medan landstingen har 30 dagar på sig. Stora kedjor med bra likviditet klarar det, men mindre företag får bära förhållandevis stora krediter.

Om inte regler som dessa ändras kommer apoteken behöva byta inriktning och sälja mer handelsvaror som till exempel smink och andra skönhetsprodukter, tror Lennart Axelsson.

– Jag tycker det kan vara positivt att apoteken har ett bredare sortiment. Men det går inte gå ut över kärnverksamheten, som jag tror att de flesta konsumenter är betjänta av. Det vill säga en bra läkemedelsrådgivning och konsultation och att läkemedlen som man behöver finns hemma.

Du menar att risken finns att den delen försvinner lite grann?

– Risken är att den delen, eftersom den är mindre lönsam, kommer i andra hand då det blir mer fokus på de andra produkterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista